Οικιακοί Πελάτες

Επαγγελματίες/Επιχειρήσεις

Εξυπηρέτηση

Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Ομιλία Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. στα εγκαίνια του περιπτέρου της ΔΕΗ στην 73η ΔΕΘ

Ομιλία Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. στα εγκαίνια του περιπτέρου της ΔΕΗ στην 73η ΔΕΘ


Κύριε υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Η ΔΕΗ, στην φετινή διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης επιθυμεί να παρουσιάσει το πολύ σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί μέσα από τις πολύ μεγάλες επενδύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.

Στόχος όλων αυτών των επενδύσεων είναι η ενίσχυση των συστημάτων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή καλλίτερων υπηρεσιών προς τους πελάτες μας.

Παρά την παρατεταμένη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις της, η ΔΕΗ καθημερινά και με αμείωτο ζήλο δίνει τη μάχη για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της.

Με τις αναβαθμίσεις των δικτύων και τις ιδιαίτερα αυξημένες συντηρήσεις των Μονάδων παραγωγής φέτος η ΔΕΗ ικανοποίησε πλήρως την αυξημένη ζήτηση των πελατών για ηλεκτρική ενέργεια και αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία τη ζήτηση αιχμής στο Σύστημα.

Έτσι, αποδείχθηκε η μεγάλη δύναμη της ΔΕΗ και η ικανότητά της να αντιμετωπίζει συνεχώς τα υψηλά φορτία ζήτησης χωρίς οποιαδήποτε μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες της.

Είναι γεγονός βέβαια, ότι οι θερμοκρασίες που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι δεν ήταν τόσο ακραίες όσο ήταν το περσινό καλοκαίρι. Πέρυσι, είχαμε μέγιστη αιχμή 10.600MW περίπου, ενώ φέτος είχαμε 10.400MW, μεγαλύτερη αιχμή απ' ότι είχαμε το 2006.

Φέτος το καλοκαίρι, όπως πέρυσι, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Η ΔΕΗ αντιμετώπισε συνθήκες μεγάλης ανομβρίας και τα αποθέματα των νερών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών έργων διατηρήθηκαν για μια ακόμη χρονιά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Χάρις στις ικανότητες και την αφοσίωση των στελεχών και εργαζομένων μας καταφέραμε να ικανοποιήσουμε πλήρως τις ανάγκες για υδροδότηση των αστικών κέντρων και για αρδεύσεις μεγάλων αγροτικών εκτάσεων με την ορθολογική χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών μας.

Παράλληλα, με τη σημαντική ενίσχυση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού των μη διασυνδεδεμένων νησιών μας και τις αυξημένες συντηρήσεις των δικτύων τους εξασφαλίσαμε σε όλα τα νησιά υψηλή ποιότητα και συνεχή και απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ότι αφορά τα δυσμενή οικονομικά αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου 2008, αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πρωτοφανή εκτίναξη των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων και των αγορών ενέργειας, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε πάνω από το 50% των εσόδων μας για να πληρώνουμε τις αυξημένες δαπάνες για τα εισαγόμενα καύσιμα και αγορές ενέργειας.

Παρά το αντίξοο ενεργειακό περιβάλλον - διεθνώς αλλά και στη χώρα μας - μέσα στο οποίο κινείται η Επιχείρησή μας, είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε εσωτερικές δράσεις που θα οδηγήσουν σε ριζικά βήματα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς της.
Επιδίωξή μας είναι να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες μας και να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά κεφάλαια για την απαιτούμενη χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού μας προγράμματος.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Εάν εξαιρέσουμε τη συγκυριακή χειροτέρευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, η ΔΕΗ είναι σήμερα περισσότερο αποτελεσματική στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων της και στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πελάτες της.

Το Στρατηγικό Σχέδιο που είχαμε ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2007 υλοποιείται κανονικά και, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, προχωρούν οι νέες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα:

- Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της νέας Μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 417 MW στο Αλιβέρι.

- Προκηρύχθηκε η Μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου "Μεγαλόπολη V" ισχύος 800MW και οι προσφορές θα υποβληθούν τον επόμενο μήνα.

- Προκηρύχθηκε η νέα λιγνιτική Μονάδα στη Μελίτη Φλώρινας ισχύος 450MW και οι προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Νοέμβριο.

- Η αίτησή μας για την έκδοση άδειας παραγωγής για την ανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι, ισχύος 800MW έγινε προχθές σεκτή από την ΡΑΕ, η οποία έθεσε σφικτούς χρόνους για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης το 2009 και τη θέση σε εμπορική λειτουργία το 2013.


Μετά την ανακοίνωση, πέρυσι τον Νοέμβριο, του Στρατηγικού Σχεδίου με το οποίο καθορίσαμε πού θέλουμε να πάμε, τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσουμε το νέο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο για το πώς θα πάμε, δηλαδή πώς θα πορευθούμε για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους του Στρατηγικού μας Σχεδίου.


Κύριε υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,


Από αυτό το βήμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θέλω να υπογραμμίσω την ξεχωριστή σημασία που έχει για τη ΔΕΗ η Βόρεια Ελλάδα, γιατί εδώ χτυπά η καρδιά της παραγωγικής της δραστηριότητας και είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά της στην οποία εξυπηρετούνται περίπου 1.800.000 πελάτες.

Η Επιχείρησή μας αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης εξασφαλίζοντας απασχόληση σε πάνω από 10.000 εργαζόμενους.

Την ηγετική θέση μας στην περιοχή θέλουμε να την ενισχύσουμε και οι δραστηριότητές μας να απλωθούν πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Ήδη, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει και υλοποιεί μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του ρόλου της ως σημαντικού παραγωγού και μεταφορέα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο νέες λιγνιτικές μονάδες - συνολικού επενδυτικού ύψους 1,3 δις. ευρώ - που θα εγκαταστήσουμε στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 450MW εκάστη, θα ενσωματώνουν τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και θα συμβάλλουν στην αισθητή βελτίωση του Περιβάλλοντος.

Προωθούμε την ανάπτυξη νέων μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων στη Βόρεια Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το υδροηλεκτρικό έργο του Ιλαρίωνα που θα εξασφαλίζει 415 GWh ετησίως.

Με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου πολλαπλού σκοπού, το 2011 θα είναι δυνατή επιπλέον η απρόσκοπτη υδροδότηση της Θεσσαλονίκης και η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης.

Αναπτύσσουμε νέα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έχουμε προγραμματίσει ή/και υλοποιούμε επενδύσεις σε μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την ενίσχυση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής είναι ότι οι επενδύσεις για υποδομές και Δίκτυα είναι αυξημένες εφέτος κατά 35% σε σύγκριση με το 2007.

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα που ολοκλήρωσε ή πραγματοποιεί η ΔΕΗ ξεχωρίζουν:

- Η ολοκλήρωση, πρόσφατα, της γραμμής των 400kV που συνδέει τα συστήματα Μεταφοράς Ελλάδας Τουρκίας, γραμμή την οποία δεν χρειάσθηκε να χρησιμοποιήσουμε κατά τη θερινή περίοδο.

- Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Λαγκαδά που θα ενισχύσει ολόκληρο το Σύστημα Μεταφοράς των 400kV και θα αυξήσει την αξιοπιστία του συστήματος ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

- Τα σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν για βελτιώσεις του υπογείου δικτύου διανομής της Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των επενδυτικών προσπαθειών μας βρίσκονται οι Πελάτες μας. Για να τους προσφέρουμε καλλίτερες υπηρεσίες στις πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Από εδώ, από την 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλώνουμε την απόφασή μας να προχωρήσουμε σε εκείνες τις αλλαγές που απαιτούν οι Πελάτες μας και χρειάζεται η Χώρα μας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας στα σημερινά εγκαίνια του Περιπτέρου της ΔΕΗ.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας email phone


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2018

E-bill & E-pay

ΚΔΕΠ


Κατεβάστε την εφαρμογή της ΔΕΗ


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο dei.gr .

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.