Οικιακοί Πελάτες

Επαγγελματίες/Επιχειρήσεις

Εξυπηρέτηση

Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διακοπή αγροτικών τιμολογίων στη Χαλκιδική

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διακοπή αγροτικών τιμολογίων στη Χαλκιδική


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με περιορισμένο αριθμό αγροτών του Ν. Χαλκιδικής, ύστερα από τη διακοπή του Αγροτικού Τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος από τις γεωτρήσεις τους λόγω καταστρατήγησής του, από τη ΔΕΗ Α.Ε. διευκρινίζονται τα ακόλουθα :

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενα Δελτία Τύπου (14/12/06 και 21/1/07), το Αγροτικό Τιμολόγιο έχει επιβληθεί στη ΔΕΗ με Κοινή Υπουργική Απόφαση και χορηγείται με ζημία της στους αγρότες με σκοπό την ενίσχυσή τους και μόνον και όχι για να αποτελέσει το Αγροτικό Τιμολόγιο πηγή πλουτισμού και εμπορίας για αυτούς που παράνομα το χρησιμοποιούν.

Ύστερα από έλεγχο που έγινε στους 2.800 περίπου αρδευτικούς πελάτες του Ν. Χαλκιδικής, διαπιστώθηκε εκ πρώτης ότι υπήρχαν περίπου 200 που έκαναν υπερκατανάλωση, δηλαδή κατανάλωναν αδικαιολόγητα πολλαπλάσιες ποσότητες ρεύματος έναντι των προβλεπόμενων για τις συγκεκριμένες καλλιέργειές τους. Αυτό συνέβαινε κατά κύριο λόγο επειδή οι 200 αυτοί αγρότες διέθεταν το αντλούμενο νερό για την άρδευση κτημάτων που ανήκουν σε άλλους παραγωγούς και όχι μόνον για την άρδευση των δικών τους.

Οι διαπιστώσεις μας αυτές επιβεβαιώθηκαν τόσο από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Νομαρχία Ν.Χαλκιδικής), όσο και από το αρμόδιο δικαστήριο στο οποίο οδήγησαν τη ΔΕΗ οι αγρότες της Χαλκιδικής, με το σκεπτικό ότι διακόψαμε παρανόμως το Αγροτικό Τιμολόγιο (όχι το ρεύμα) από τις αγροτικές τους παροχές.

Οι ενέργειες της ΔΕΗ θεωρήθηκαν καθόλα νόμιμες από το αρμόδιο Δικαστήριο, δηλαδή ότι ορθώς διέκοψε το Αγροτικό Τιμολόγιο και ότι νομιμοποιείται, μεταξύ των άλλων, να διακόψει το ρεύμα από τις υπόψη υδροληψίες, αφού οι πελάτες από τότε και μετά (δηλ. εδώ και περίπου 2 χρόνια) έπαψαν να πληρώνουν το ρεύμα που κατανάλωναν.

Επιπλέον, η ΔΕΗ, ως οφείλει, διεκδικεί τις νόμιμες αναδρομικές χρεώσεις της τελευταίας 5ετίας που προέκυψαν από την καταστρατήγηση του Αγροτικού Τιμολογίου. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν τις διαφορές που προκύπτουν από την ανατιμολόγηση της επιπλέον κατανάλωσης από την αποδεκτή, με το τιμολόγιο γενικής χρήσης. Συνεπώς πρόκειται για νόμιμες διεκδικήσεις της ΔΕΗ και όχι για πρόστιμα όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένοι αγρότες.

Πάντως, η ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν αρνείται την επαναχορήγηση του Αγροτικού Τιμολογίου σε όσους το δικαιούνται με βάση τις προϋποθέσεις που ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Έτσι, επαναχορηγεί το Αγροτικό Τιμολόγιο, σε όσους συμμορφώνονται, δηλ. παύουν να κάνουν υπερκατανάλωση και σε όσους προσκομίζουν νέο Δελτίο Νο1 της οικείας Νομαρχίας με τα νέα δεδομένα της σημερινής τους αγροτικής εκμετάλλευσης, τα οποία δικαιολογούν την υπερβάλλουσα κατανάλωση. Ήδη το Αγροτικό Τιμολόγιο έχει επαναχορηγηθεί σε περίπου 60 αγρότες.
Επίσης, η ΔΕΗ προτίθεται, μετά από μελέτη, να συνεκτιμήσει τα στοιχεία των νέων Δελτίων Νο1 που εκδίδει η Νομαρχία, τόσο για το διάστημα που έχει διακοπεί το Αγροτικό Τιμολόγιο, όσο και για την 5ετία της αναδρομικής χρέωσης.Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2007                                                                          ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας email phone


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2018

E-bill & E-pay

ΚΔΕΠ


Κατεβάστε την εφαρμογή της ΔΕΗ


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο dei.gr .

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.