Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Ανοικτή Επιστολή προς τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Ανοικτή Επιστολή προς τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΑΡ./ΗΜ./Δ.Ε.7120 / 21.12.07


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Κύριοι,

Η από 20.12.2007 επιστολή της ΓΕΝΟΠ, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και κυρίως ως προς το ύφος της και η πρωτοβουλία της να διακόψει τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να μη συζητηθεί η εισήγηση για το μνημόνιο συνεργασίας με την RWE, συνιστούν σοβαρά ατοπήματα, που μας προξενούν λύπη και μας αναγκάζουν να απευθύνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να παύσει η προκαλούμενη δια της παραπληροφόρησης σύγχυση.

1) Η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να εξετάζει κάθε σοβαρή πρόταση συνεργασίας που της υποβάλλεται, να την αξιολογεί με προσοχή και, εφόσον εκτιμά ότι δημιουργεί συμφέρουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες, να εισηγείται σχετικώς προς το Δ.Σ. Αυτό ακριβώς έκανε και με τη συγκεκριμένη πρόταση της RWE, την οποία αφενός μεν ουδέποτε δήλωσε ότι αποσύρει, αφετέρου δε, διαπραγματευόμενη και αναδιαμορφώνοντάς την σε ορισμένα σημεία, έχει αξιολογήσει ως ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την Επιχείρηση. Αντίθετα, θα ήταν υπόλογη για την μη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Επιχείρησης εάν δεν προέβαινε σε τέτοια αξιολόγηση.

2) Το Μνημόνιο με την RWE θέτει απλά το πλαίσιο συνεργασίας με την εν λόγω εταιρεία. Η αποδοχή του δεν γεννά άλλες δεσμευτικές υποχρεώσεις πλην της περαιτέρω μελέτης συγκεκριμένων πλέον επιχειρηματικών σχεδίων και ως εκ τούτου δεν οδηγεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Είναι προφανές ότι κάθε μεταγενέστερη υιοθέτηση καθενός από τα προς μελέτη συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια θα υπόκειται αντίστοιχα σε απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης και μόνο τότε θα παράγει δεσμευτικά αποτελέσματα.

3) Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σκοπούμενη συνεργασία δεν είναι συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή. Η ΔΕΗ δεν χρειάζεται, ούτε αναζητεί στρατηγικό επενδυτή. Ως εκ τούτου τα περί "διαγωνισμού" και λοιπά για την ανάδειξη τέτοιου συνεργάτη είναι εκτός πραγματικότητας . Επιπρόσθετα, καμία τέτοια υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμού δεν έχει η Επιχείρηση για την αποδοχή παρόμοιων προτάσεων συνεργασίας με την εξεταζόμενη.

4) Είναι γνωστό ότι η εκμετάλλευση και περαιτέρω αξιοποίηση του λιγνίτη συνεχίζει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη ΔΕΗ και αυτό επιβεβαιώνεται από το σχεδιασμό ενός πραγματικά μεγάλου προγράμματος επενδύσεων για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Είναι επίσης γνωστό ότι ο σχεδιασμός αυτός, που έγινε πλήρως αποδεκτός από τις τοπικές κοινωνίες, οριστικοποιήθηκε πριν την υποβολή της πρότασης της RWE και δεν επηρεάσθηκε από αυτήν.

5) Η εξεταζόμενη λιθανθρακική μονάδα είναι επιπλέον του παραπάνω σχεδιασμού και αντιπροσωπεύει πρόσθετη νέα ισχύ. Σε κάθε περίπτωση, η RWE θα μπορούσε να κατασκευάσει αυτή τη μονάδα είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με τρίτους, με προφανείς ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την Επιχείρησή μας και τους εργαζομένους της.

6) Οι αιτιάσεις της ΓΕΝΟΠ περί "ύποπτης βιασύνης" δεν έχουν καμία βάση, δεδομένου ότι εδώ και καιρό γνωρίζει, τόσο το περιεχόμενο της πρόταση της RWE, όσο και το γεγονός ότι αυτή εξετάζεται από την Επιχείρηση. Είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα εξυπηρετούσε συμφέροντα άλλα πλην αυτών της Επιχείρησης.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της, είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτές, χάριν των εργαζομένων της Επιχείρησης, των μετόχων, όπως επίσης και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Θεσμικά άτοπες και ανεύθυνες παρεμβάσεις, αστήρικτες και φανταστικές καταγγελίες, πολύ δε περισσότερο απειλές, μπορεί να δυσκολεύουν το έργο της Επιχείρησης, αλλά δεν θα την οδηγήσουν σε αδράνεια, καθώς κάτι τέτοιο μόνο τα συμφέροντα της ΔΕΗ δεν εξυπηρετεί.

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2007                                                                                              Από το Γραφείο Τύπου

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας email phone


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017

E-bill & E-pay


Κατεβάστε την εφαρμογή της ΔΕΗ


X

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο dei.gr .

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.