Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Η ΔΕΗ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Η ΔΕΗ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας


                                                                                     
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ΔΕΗ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που εορτάζεται αύριο 22 Μαϊου, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ΔΕΗ, γιατί συμπίπτει με τη χρονιά έναρξης υλοποίησης του μεγαλύτερου προγράμματος επενδύσεων που πραγματοποίησε ποτέ η Επιχείρηση, η ολοκλήρωση του οποίου θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα.
Οι επενδύσεις τις οποίες έχει ξεκινήσει να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Με τις επενδύσεις αυτές η ΔΕΗ επιδιώκει να πετύχει ταυτόχρονα την:

  • εξασφάλιση πλήρους ενεργειακής επάρκειας,
  • ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας και
  • αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.

Η Στρατηγική Παραγωγής της ΔΕΗ θα υλοποιηθεί με την κατασκευή νέων θερμικών μονάδων σύγχρονης τεχνολογίας φιλικής με το περιβάλλον. Στον τομέα των μεγάλων υδροηλεκτρικών συνεχίζεται η κατασκευή νέων έργων, η πραγματοποίηση των οποίων, πέραν των 631 MW που θα προσθέσουν στο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό, θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων.
Παράλληλα η θυγατρική της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ έχει ξεκινήσει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η υλοποίηση των επενδύσεων στον Τομέα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα έχει άμεσα θετικά οφέλη για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα ειδικότερα, καθώς μεταξύ των ετών 2006 και 2015 θα εξασφαλισθεί μείωση ανά παραγόμενη κιλοβατώρα : 

- του διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) κατά 25% 
- του διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 91% 
- των οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 39% 
- των σωματιδίων (PM) κατά 56%.
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας μέσω της έντονης δραστηριοποίησής της στον τομέα της υδροηλεκτρικής παραγωγής. Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. και βρίσκονται σε λειτουργία, 15 μεγάλα και 9 μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα. Τα έργα αυτά είναι πολλαπλής σημασίας, γιατί, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτουν ζωτικές ανάγκες ευρύτερης εθνικής και περιβαλλοντικής σημασίας όπως: ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη οικοσυστημάτων, αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας. Εκτός των παραπάνω, οι τεχνητές λίμνες που δημιουργούνται συνδέονται και με άλλες δραστηριότητες, επιστημονικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Η ΔΕΗ Α.Ε., εκμεταλλευόμενη το έντονο φυσικό ανάγλυφο της χώρας μας, κατασκευάζει φράγματα κατά τη ροή των ποταμών και δημιουργεί τεχνητές λίμνες (ταμιευτήρες). Οι τεχνητές αυτές λίμνες έχοντας εξελιχθεί σε ωραιότατους υγροβιότοπους, αυξάνουν τη βιοποικιλότητα στην περιοχή επίδρασής τους.
Η ύπαρξη τέτοιων μεγάλων υδάτινων μαζών όπως είναι οι τεχνητές λίμνες, είναι φυσικό να έχουν επίδραση στο τοπικό περιβάλλον. Οι περιοχές από παραποτάμιες γίνονται παραλίμνιες. Αυτό επιδρά στη μορφή της βλάστησης και τον αριθμό των ειδών της περιοχής, αφ'ενός με την ανάπτυξη παρόχθιας χλωρίδας και αφ'ετέρου με την τόνωση της βλάστησης.
Οι νέοι οικότοποι, με λιμναίες πλέον οικολογικές συνθήκες, ευνοούν την ανάπτυξη αρκετών υδρόβιων οργανισμών (ψαριών και αμφίβιων), που προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε μεγάλο αριθμό αποδημητικών ή μη πουλιών, με τα πρώτα να χρησιμοποιούν τους ταμιευτήρες ως ενδιάμεσους σταθμούς στα μακρυνά ταξίδια τους.
Παράλληλα, η ΔΕΗ ακολουθεί μια πολιτική αποκατάστασης των εξαντλημένων ορυχείων μέσα από ευρείες δενδροφυτεύσεις, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης της βιοποικιλότητας. Σημειώνεται ότι στα εξαντλημένα ορυχεία της ΔΕΗ μέχρι σήμερα έχει αποκατασταθεί σχεδόν το 100% των τελικών επιφανειών απόθεσης, με αποτέλεσμα να έχουν αποκατασταθεί περίπου 40.000 στρέμματα, να πραγματοποιηθεί η φύτευση 10 εκατ. δένδρων και να έχουν δημιουργηθεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οπωρώνες και πειραματικές καλλιέργειες.

Δείτε το ενημερωτικό αρχείο " Φράγματα της ΔΕΗ και Βιοποικιλότητα" ( pdf 0,5mb)


Αθήνα, 21 Μαίου 2008                                                                                     ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας email phone


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2018

E-bill & E-pay


Κατεβάστε την εφαρμογή της ΔΕΗ


X

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο dei.gr .

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.