Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Ομιλία Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου κ. Τάκη Αθανασόπουλου στην εκδήλωση κοπής της πίττας των Στελεχών της ΔΕΗ Α.Ε.

Ομιλία Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου κ. Τάκη Αθανασόπουλου στην εκδήλωση κοπής της πίττας των Στελεχών της ΔΕΗ Α.Ε.


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ATHENS IMPERIAL
10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008


Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Αγαπητοί συνεργάτες,

Αγαπητοί συνάδελφοι,


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιττας και εύχομαι σε όλους εσάς και στις οικογένειές σας Υγεία και Ευτυχία.

Το 2007 ήταν μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων στην πορεία μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε. σε μια σύγχρονη Επιχείρηση με πελατοκεντρικό προσανατολισμό.

Πριν όμως σας προσκαλέσω να ανοίξουμε την αυλαία αυτής της Νέας Εποχής και να μοιρασθούμε τα οράματα, τους στόχους, τις αξίες και τις υποσχέσεις που την συνοδεύουν, θα ήθελα να ταξιδεύσουμε για λίγο πίσω στο χρόνο, ανατρέχοντας στις σημαντικότερες στιγμές της χρονιάς που μόλις αποχαιρετήσαμε.

Στο ημερολόγιο της περσινής χρονιάς καταγράφηκαν επιτυχίες, αλλά και δυσκολίες. Ας ρίξουμε μαζί μια πιο κοντινή ματιά στις σημαντικότερες από αυτές.

 • Oλοκληρώσαμε το λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό.
 • Συγκρατήσαμε τις ελέγξιμες λειτουργικές δαπάνες.
 • Εξυγιάναμε το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών με την πώληση της TELLAS.
 • Χαράξαμε τις πέντε Στρατηγικές Προτεραιότητές μας, η υλοποίηση των οποίων προβλέπει την πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 12 δισ. Ευρώ μέχρι το 2014.
 • Προσδιορίσαμε το όραμα, την αποστολή και τις αξίες, τα βασικά στοιχεία της νέας Εταιρικής μας Κουλτούρας που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.

Σ΄ αυτό το σύντομο απολογισμό θα ήθελα να σταθώ και να εξάρω τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό της ΔΕΗ για την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων που προκάλεσαν οι ακραίες θερμοκρασίες και οι πρωτοφανείς σε έκταση πυρκαγιές που απείλησαν επανειλημμένα το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.
Η αυτοθυσία που επέδειξαν το προσωπικό και το στελεχιακό δυναμικό της Επιχείρησης αποκαλύπτει το δυναμισμό των ανθρωπίνων πόρων της, που αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο και τη μεγάλη εγγύηση για την επίτευξη των πολύ υψηλών αναπτυξιακών στόχων που έχουμε θέσει για τα επόμενα χρόνια.

Πριν όμως κλείσω το Κεφάλαιο "Απολογισμός" θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το ΔΕΣΜΗΕ για την άριστη συνεργασία που είχαμε.


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αρχίζει μια χρονιά που φιλοδοξούμε να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας Νέας Εποχής για τη ΔΕΗ.

Το 2008 αποτελεί την αφετηρία για την έναρξη των μεγαλύτερων επενδύσεων εκσυγχρονισμού και επέκτασης που πραγματοποίησε ποτέ η εταιρία μας.

Η υλοποίηση αυτών των επενδύσεων τις οποίες χρειάζονται η ελληνική Κοινωνία και Οικονομία δημιουργούν πολύ μεγάλες υποχρεώσεις και ευθύνες σε όλους μας αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.

Για να υλοποιήσουμε τις πέντε Στρατηγικές Προτεραιότητες τις οποίες μαζί χαράξαμε, επιβάλλεται πλήρης και συνεχής κινητοποίηση όλων μας για την προώθηση των επιμέρους επιχειρηματικών σχεδίων με τους ταχύτερους ρυθμούς:

 • Στον τομέα των Ανταγωνιστικών Δραστηριοτήτων πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα επιτάχυνση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση σειράς διαγωνισμών για την κατασκευή νέων μονάδων που θα αντικαταστήσουν τις παλαιές. Είναι ζωτική ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή νέων Μονάδων οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και φιλικές προς το περιβάλλον.
 • Στον τομέα των Μονοπωλιακών Δραστηριοτήτων πρέπει να επισπευσθούν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των δικτύων προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε για να επιλύσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε κατά την περυσινή περίοδο. Οι επενδύσεις τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε θα πρέπει να έχουν μετρήσιμη αποτελεσματικότητα και να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών μας.
 • Στον τομέα των Συμμετοχών οφείλουμε να εντείνουμε τις επενδυτικές προσπάθειες για να δημιουργηθούν οι νέες πηγές εσόδων τις οποίες χρειάζεται η Επιχείρηση. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε στην:

  - Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της θυγατρικής μας ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους, διεκδικώντας την κατάκτηση ενός μεριδίου αγοράς στις ΑΠΕ άνω του 20% το 2012.

  - Ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της SENCAP και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από την είσοδο νέων ισχυρών επενδυτών, όπως είναι η EBRD και η IFC της World Bank.

  - Δυναμική επέκταση της ΔΕΗ στον πολλαπλά υποσχόμενο τομέα του Φυσικού Αερίου.
 • Στον τομέα των Συμμαχιών έχουμε ξεκαθαρίσει ότι:

  - Η ΔΕΗ δεν χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή. Η Επιχείρηση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εκσυγχρονίζεται αυτοτελώς με βασικό στόχο να βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις της σε όλους τους τομείς.

  - Συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις στον τομέα της παραγωγής δεχόμαστε μόνο όταν μέσω αυτών θα αυξάνουμε συνολικά τη παραγωγική μας βάση, μέσα από νέα εταιρικά σχήματα που θα λειτουργούν αυτόνομα και παράλληλα προς την επιχείρησή μας.

  - Προτάσεις συνεργασίας εξετάζονται και αξιολογούνται από τη Διοίκηση της Επιχείρησης για να προκριθούν εκείνες που θα συμβάλλουν στη συνεχή αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της επιχείρησής μας και θα ενισχύουν την επάρκεια και σταθερότητα του εγχώριου συστήματος ηλεκτροπαραγωγής.
 • Στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην υλοποίηση του μεγάλου διαγωνισμού προσλήψεων επιλέγοντας τους αρίστους των υποψηφίων μέσα από διαφανείς διαδικασίες.
  Οι νέοι συνάδελφοι που θα ενταχθούν θα πρέπει να αφομοιώσουν μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία των παλαιών συναδέλφων και να εκπαιδευθούν κατάλληλα για την αξιοποίηση των πιο προηγμένων τεχνολογιών.
 • Στον τομέα των Οικονομικών Λειτουργιών οφείλουμε όλοι μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των δαπανών. Οφείλουμε καθημερινά να δίνουμε το "καλό παράδειγμα" ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης. Αυτό άλλωστε περιμένει από μας η αγορά για να συνεχίσει να επιδοκιμάζει τις προσπάθειές μας, δημιουργώντας νέες αξίες για τους εργαζόμενους, τους μετόχους και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Με το νέο έτος θα ξεκινήσουν επίσης και οι μελέτες που έχουμε συμφωνήσει να πραγματοποιήσουμε οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε σε ποιες διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να προβούμε για να εναρμονίσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο της επιχείρησής μας στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις της Νέας Εποχής απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν κοινοί στόχοι όλων των στελεχών και εργαζομένων.

Αποτελεί πίστη μας ότι:

 • Ο Συνδικαλισμός αποτελεί κύριο πυλώνα της Αειφόρου Ανάπτυξης όταν οι στόχοι του ταυτίζονται με αυτούς της Επιχείρησης.
 • Ο εποικοδομητικός διάλογος, που έχει ως κοινό παρονομαστή την προώθηση των συμφερόντων της Επιχείρησης, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει για τους εργαζόμενους, τους μετόχους και την κοινωνία.

Έχοντας ολοκληρώσει την ενημέρωση 1.750 στελεχών της επιχείρησης για τις Στρατηγικές Προτεραιότητες της Επιχείρησης χρειάζεται αυτές να γίνουν κτήμα του συνόλου των εργαζομένων.

Ακόμη, με τρόπο απλό και πειστικό πρέπει να δώσουμε τις απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι μας, όπως:

- Έχουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο η υλοποίηση του οποίου όχι μόνο θα εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζόμενων στην εταιρίας, αλλά και θα συντελέσει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

- Πραγματοποιώντας νέες πολύ μεγάλες επενδύσεις και αντλώντας σημαντικού ύψους κεφάλαια μέσα από τις αγορές θα ενισχυθεί η περιουσιακή θέση της Επιχείρησης σε όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών.

- Ο λιγνίτης αποτελεί για μας "εθνικό καύσιμο" και επιδιώκουμε την πλήρη αξιοποίησή του.

Επειδή, όμως, μειώνονται αργά αλλά σταθερά τα αποθέματα λιγνίτη είμαστε υποχρεωμένοι πέρα από την ορθολογική αξιοποίηση των υφιστάμενων κοιτασμάτων να εμπλουτίσουμε το ενεργειακό χαρτοφυλάκιό μας και με άλλα καύσιμα ώστε να καλύπτουμε την αυξανόμενη ζήτηση και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί.

- Η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων εσόδων για την εταιρία μας, νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της παραγωγικής της ισχύος.

- Η ταχεία ολοκλήρωση των επενδύσεών μας θα ισχυροποιήσει το παραγωγικό δυναμικό μας και θα θέσει τις βάσεις για μείωση της εισαγόμενης ενεργειακής εξάρτησης και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα θα επαναλάβω και τη βασική μας δέσμευση: την πλήρη διατήρηση και διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων μας.

Ο βαθμός επίτευξης όλων των στρατηγικών στόχων που ανέφερα εξαρτώνται από τον βαθμό που τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα ενστερνιστούν την εταιρική μας κουλτούρα και θα αγκαλιάσουν το Όραμά μας να κάνουμε τη ΔΕΗ την πιο αξιοθαύμαστη εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη.

Πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος μας ώστε τα στελέχη και το προσωπικό μας να κατανοήσουν και να εργασθούν ενσυνείδητα για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η ΔΕΗ.

Χρειάζεται να στεκόμαστε περισσότερο κοντά στον κάθε εργαζόμενο, να τον εμπνέουμε και να τον καθοδηγούμε. Μέσα από την ανάπτυξη της συλλογικότητας οφείλουμε να αξιοποιούμε ολοένα και περισσότερο τους εργαζόμενους. Να τους βοηθάμε να αναδεικνύουν τη δημιουργικότητά τους και να συμμετέχουν πιο ενεργά στις καθημερινές προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Επιχείρησης.

Με αυτές τις σκέψεις καλώ όλους μας, να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ένα Νέο Ξεκίνημα της ΔΕΗ μέσα στο 2008.

Ας εργασθούμε όλοι μαζί για να αναδείξουμε τη ΔΕΗ ως την ταχύτερα προσαρμοζόμενη επιχείρηση στο νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό περιβάλλον.

Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να προσφέρουμε καλλίτερες υπηρεσίες προς τους Πελάτες μας, σ΄ αυτούς που πραγματικά οφείλουμε το λόγο ύπαρξης της εταιρείας μας.

Εύχομαι σε όλους σας καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και ευόδωση των προσδοκιών σας και σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας email phone


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017

E-bill & E-pay


Κατεβάστε την εφαρμογή της ΔΕΗ


X

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο dei.gr .

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.