
Οι άξονες της Περιβαλλοντικής Στρατηγικής της ΔΕΗ είναι:
1. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η ΔΕΗ ακολουθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, CO2 κατά τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 των θερμικών Σταθμών, η Επιχείρηση πραγματοποιεί επενδύσεις για κατασκευή νέων υπερσύγχρονων θερμικών Μονάδων με σκοπό την αντικατάσταση παλαιών μονάδων παραγωγής, για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των λειτουργούντων θερμικών μονάδων, προωθεί δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, και τηρεί τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο, συμβάλλοντας συνεχώς στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ υπάγονται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ΣΕΔΕ, το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών.
2. Η ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων– Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ αξιοποιούν εγχώριους ενεργειακούς πόρους, μειώνουν την εξάρτηση από το εξωτερικό και παράλληλα υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα. Συντελούν επίσης, στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, με τη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, (σύνδεση με site ΔΕΗ Ανανεώσιμες) συνεχίζει την παράδοση της ΔΕΗ, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που από το 1982 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον χώρο των Α.Π.Ε.
3. Η προστασία της ατμόσφαιρας, των νερών και των εδαφών, της βιοποικιλότητας στις περιοχές στις οποίες λειτουργούν τα ορυχεία λιγνίτη και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
4. Η διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική Νομοθεσία.
5. Οι καινοτομίες
Ο Όμιλος της ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μελετά και αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις σε εναλλακτικούς κλάδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τα υβριδικά συστήματα που βασίζονται στο συνδυασμό δυο διαφορετικών μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη βιομάζα. Κατασκεύασε και σύντομα θα λειτουργήσει το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της Ικαρίας.
Πέραν των υποχρεώσεων της, όπως αυτές απορρέουν από τη σχετική Νομοθεσία, η ΔΕΗ συμμετέχει σε μια σειρά από εθελοντικές πρωτοβουλίες και ερευνητικά προγράμματα και υλοποιεί σχετικές δράσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
- Έχει υπογράψει τη Διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή της EURELECTRIC
(http://www.eurelectric.org/CEO/CEODeclaration.asp )
- Έχει υπογράψει στη Καμπάνια του ΟΗΕ «Seal the Deal»
(http://www.sealthedeal2009.org)
- Είναι μέλος του WORLD BUSINESS COUNCIL FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT, WBCSD, που αποτελεί τον παγκόσμιο εκφραστή των Επιχειρήσεων και των θέσεών τους σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του WBCSD συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (WG Electric Utility) με θέματα ενεργειακής απόδοσης (energy efficiency) και έξυπνα δίκτυα (smart grids) και στην ομάδα εργασίας για το νερό (WG Water) με θέμα τη διαχείριση του νερού.
(http://www.wbcsd.org/home.aspx )
- Συμμετέχει στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ENERGY WISDOM του συνδέσμου των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, EURELECTRIC, για την προβολή δράσεων οι οποίες βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, μειώνουν τις εκπομπές CO2 και συμβάλλουν στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Ευρώπης για την ενέργεια και το περιβάλλον
(http://www.dei.com.gr/el/i-dei/perivallon/entupa-gia-to-perivallon/teuxos-tou-6ou-kuklou-anaforas-tou-programmatos-en )
- Συμμετέχει στο πρόγραμμα GREEN e-motion της πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρισμού για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (European Green Cars Initiative EGCI)
(http://www.greenemotion-project.eu )
- Εφαρμόζει πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε δυο ιδιόκτητα κτίρια γραφείων της που στεγάζουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης και πιστοποίησης κτηρίων «Greenbuilding»
(http://www.eu-greenbuilding.org ή
http://www.cres.gr/greenbuilding/index.htm )