Αίρονται τα εμπόδια για την επιστροφή στη ΔΕΗ παράνομης κρατικής ενίσχυσης από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. για την τιμολόγηση ρεύματος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αίρονται τα εμπόδια για την επιστροφή στη ΔΕΗ
                                                               παράνομης κρατικής ενίσχυσης από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.
                                                            για την τιμολόγηση ρεύματος την περίοδο 1-1-2007 έως 6-3-2008

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής και ανακοπής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. κατά της διαταγής πληρωμής που εξέδωσε η ΔΕΗ Α.Ε. για την επιστροφή παράνομης κρατικής ενίσχυσης, ύψους €17,4 εκατ. (πλέον τόκων), με βάση σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά την ύπαρξη ρητής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ είχε ως τώρα αρνηθεί την καταβολή του σχετικού ποσού, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να προβεί στις αναγκαίες νομικές ενέργειες.
Εν όψει δε της μη είσπραξής του ως άνω ποσού μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Απόφασή της το 2011, έκρινε ότι αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση η τιμολόγηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για το διάστημα 1-1-2007 έως και 6-3-2008 και ζήτησε την επιστροφή €17,4 εκατ. (πλέον τόκων) για το υπόψη διάστημα. Η συγκεκριμένη τιμολόγηση είχε επιβληθεί στη ΔΕΗ με παλαιότερη δικαστική απόφαση μετά από αίτημα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και συνιστούσε συνέχιση της τιμολόγησης με βάση το ειδικό καθεστώς της σύμβασης του 1960 με την PECHINEY, παρά το ότι η σύμβαση αυτή είχε λήξει το 2006.

Σημειωτέον, επίσης, ότι η ειδική τιμολόγηση με βάση τη σύμβαση της PECHINEY για το υπόψη διάστημα που κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση οδήγησε σε συνολική μεσοσταθμική χρέωση που ανήλθε σε 44,23 €/MWh.

Αθήνα, 17/2/2014                                                                                                                                          ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017

X