Καταγγελία Συμβατικής Σχέσης

Σε συνέχεια της πρόσφατης Απόφασης (υπ΄αριθμ. 1/2013) της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου στη ΡΑΕ, η οποία επιδίκασε τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. καταφανώς κάτω του κόστους, προκαλώντας αναδρομικά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στη ΔΕΗ Α.Ε., το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης αποφάσισε την άμεση καταγγελία της συμβατικής σχέσης με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ με ισχύ από τις 18 Νοεμβρίου 2013 και απεστάλη σήμερα σχετική δήλωση – καταγγελία.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ελήφθη ομόφωνα για την προστασία των μειζόνων συμφερόντων της Επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
• Με την απόφαση της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου (2 προς 1) η ΔΕΗ πρέπει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ σε τιμή κάτω του κόστους επί ζημία της Επιχείρησης.
• Η ΔΕΗ οφείλει να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που θα αποτρέπει τη ζημία των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου της.
• Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ επιλεκτικά προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ σε τιμή κάτω του κόστους συνιστά στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού.
• Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πράξει οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να μην χορηγεί κρατική ενίσχυση που απαγορεύεται από το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο.
Για τους λόγους αυτούς, πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης που υφίσταται έως τώρα εκ συμμορφώσεως της προς την απόφαση της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου, η ΔΕΗ οφείλει να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού την εφεξής ζημία, καθώς και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης που λειτουργεί τελικά σε βάρος όλου του Κοινωνικού Συνόλου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2018