Επισημάνσεις της ΔΕΗ σχετικά με την υπ' αριθμ. 1/2013 Απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Σε σχέση με την κατά πλειοψηφία ληφθείσα υπ΄αριθμ. 1/2013 Απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ, η ΔΕΗ Α.Ε. επισημαίνει καταρχήν τα ακόλουθα:

• Δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε ρυθμιστική ή διαιτητική απόφαση να υποχρεώνει τη ΔΕΗ, όπως και κάθε εταιρεία, να πωλεί επί ζημία κάτω του κόστους.

• Η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου επέλεξε να αγνοήσει τα επίσημα δημοσιευμένα και ελεγμένα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, προκειμένου να υπολογίσει το κόστος της ενέργειας που πωλείται στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και βασίστηκε - κατά τρόπο απολύτως αδικαιολόγητο, δυσεξήγητο και εσφαλμένο - σχεδόν αποκλειστικά στις εκτιμήσεις που κάνει η ίδια η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ!

• Ως αποτέλεσμα, η τιμή που επέλεξε να επιδικάσει η πλειοψηφία οδηγεί κατ ουσία σε τιμή ανάλογη με αυτή της Σύμβασης με την PECHINEY, η οποία είναι μάλιστα χαμηλότερη από αυτήν για την οποία η χώρα το 2011 καταδικάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.

• Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να εξετάσει κάθε νόμιμο τρόπο αντίδρασης, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών-καταναλωτών της.

Αθήνα, 3.11.2013                                                                        ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2018

ΚΔΕΠ