Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Εκδήλωση - Ιστορική Έκθεση

Εκδήλωση - Ιστορική Έκθεση


Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική... Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης


Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αγίου Γεωργίου, Κερατσίνι


Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 19:00 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση μνήμης με υψηλού επιπέδου και ανάλογου συμβολισμού καλλιτεχνικό περιεχόμενο για τη Μάχη της Ηλεκτρικής (13 Οκτωβρίου 1944) στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Η εκδήλωση και η ιστορική έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, έχουν τεθεί υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, χαιρέτησαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος και ΔΝΣ ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης, ο κ. Μίκης Θεοδωράκης με επιστολή του και ο κ. Μανώλης Γλέζος.

Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Θοδωρής Δρίτσας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη, η Βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κα Ελένη Σταματάκη, οι Βουλευτές Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευαγγελία Καρακώστα και κα Ειρήνη Κασιμάτη, η Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευγενία Ουζουνίδου, ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά της ΝΔ Ιωάννης Τραγάκης, η Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΚΚΕ κα Διαμάντω Μανωλάκου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Jens Ploetner, ο κ. James Bryce ως εκπρόσωπος της Α.Ε. της Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας κυρίας Kate Smith, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος, ο κ. Χρήστος Φωτιάδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά κ. Στέλιος Λογοθέτης, ο πρώην Δήμαρχος Κερατσινίου κ. Δημήτρης Σαράφογλου, ο Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής Πειραιά Υποστράτηγος κ. Σεραφείμ Αθανασίου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου κ. Βασιλείου Καπέλιου, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παναγιώτης Σκούτας, η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ κα Ευφροσύνη Σταυράκη και ο ΔΝΣ κ. Ιωάννης Ζαρολιάγκης, ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ Α.Ε. κ. Ευστάθιος Τσοτσορός και o Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γρηγόριος Στεργιούλης, ο Πρόεδρος και ΔΝΣ του ΛΑΓΗΕ κ. Μιχάλης Φιλίππου, ο Πρόεδρος και ΔΝΣ του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ν. Χατζηαργυρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Η. Μοναχολιάς, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης και το Μέλος Δ.Σ. κ. Ιωάννης Καμπούρης κ.ά.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, κατέληξε λέγοντας: «Εμείς οι Έλληνες, στο όνομα όλων εκείνων που έπεσαν σε όλους τους αγώνες, στους αγώνες της ελευθερίας, στους αγώνες της αντίστασης, εδώ, από τούτον τον ιερό χώρο και στη μνήμη εκείνων που έπεσαν στη Μάχη της Ηλεκτρικής, δηλώνουμε διαρκώς και στο διηνεκές παρόντες σε αυτήν τη μάχη. Τη μάχη της ιστορίας μας, τη μάχη της Ευρώπης. Και όσο γίνονται κρισιμότεροι οι καιροί, τόσο θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Και δεν θα υποστείλουμε ποτέ αυτήν τη σημαία, που είναι πριν απ’ όλα σημαία ειρήνης και ελευθερίας».

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του: «Δεν ξεχνάμε, σημαίνει όχι μόνο ότι υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά στο παρελθόν και σε εκείνους που έμειναν όρθιοι, κρατώντας όρθια την Ηλεκτρική και την Ελλάδα. Αλλά και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας στις σημερινές συνθήκες για να μην πάει τίποτε χαμένο από τις ζωές που χάθηκαν στον τίμιο αγώνα της ελευθερίας».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε ότι «η Μάχη της Ηλεκτρικής είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι μια μάχη που δεν πρέπει να ξεχαστεί και η έκθεση αυτή τη ζωντανεύει. Μας αφήνει πλούσια διδάγματα, πρωτίστως μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις μάχες που είναι σ’ εξέλιξη, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.»

Ο Μανώλης Γλέζος, που χαιρέτισε επίσης την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «απετράπη το σχέδιο των Γερμανών ν’ ανατινάξουν όχι μόνο την Ηλεκτρική, αλλά και το λιμάνι του Πειραιά. Απετράπη αυτό, χάρις στη μάχη, που συμμετείχαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι περισσότερο απ’ όλους».

Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης στο μήνυμά του υπογράμμισε τα εξής: «Μακάρι το παράδειγμα το δικό σας που ανασύρατε από τα σκοτάδια της λήθης την ηρωική σελίδα της μάχης της Ηλεκτρικής, μια γενναία πράξη που μας γεμίζει φως, μακάρι, λέω, να δώσει το έναυσμα ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια για την αναβίωση της ιστορικής μνήμης. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες, τη συγκίνηση και τα συγχαρητήριά μου, θα πω μόνο ότι πράξεις σαν τη δική σας είναι η μόνη εγγύηση ότι αυτός ο μαρτυρικός λαός θα μπορέσει αύριο να σταθεί στα πόδια του ελεύθερος, δυνατός και ανεξάρτητος».

Ο Πρόεδρος και ΔΝΣ ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης στην κεντρική ομιλία του κατέληξε ως εξής: «Η μνήμη της αυτοθυσίας των αγωνιστών στη Μάχη της Ηλεκτρικής καταδεικνύει το μεγαλείο και τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας. Αποτελεί πηγή έμπνευσης και συνάμα οδηγό για τους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε σήμερα για την πατρίδα μας, ενωμένοι. Η Μάχη της Ηλεκτρικής συνιστά μια διαρκή, ασάλευτη υπόμνηση ότι πάντοτε η απάντηση ήταν και παραμένει στο “εμείς”. Και με αυτήν την παρακαταθήκη οφείλουμε αποφασιστικά να πορευθούμε».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων κα Ευφροσύνη Σταυράκη παρουσίασε την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στη Μάχη της Ηλεκτρικής, την οποία έθεσαν σε κυκλοφορία την ημέρα της εκδήλωσης τα ΕΛΤΑ, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.

Ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου διάβασε σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα, ενώ το κιθαριστικό ντουέτο του Στέλιου Γκόλγκαρη και του Βασίλη Μαστοράκη «σχολίασε» μουσικά τα κείμενα. Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα με τον Γιάννη Κότσιρα και με τη συνοδεία της χορωδίας ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε η ταινία επικαίρων που κινηματογράφησε ο Φιλοποίμην Φίνος τον Οκτώβριο του 1944 για την Απελευθέρωση της Αθήνας. Η ταινία περιλαμβάνει μοναδικά στιγμιότυπα από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής αμέσως μετά την τελική νίκη εκείνο το πρωινό της 13ης Οκτωβρίου 1944.

Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης για την υπεράσπιση βασικών υποδομών της χώρας, εξασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, τη λειτουργία της βιομηχανίας και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Μαχητές του ΕΛΑΣ και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι πολέμησαν με αυταπάρνηση τους κατακτητές αποτρέποντας την ανατίναξη του Κεντρικού Σταθμού. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν 11 αγωνιστές. Τρεις ήταν εργαζόμενοι της Ηλεκτρικής Εταιρείας.

Ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές της Ηλεκτρικής, με πρωτοβουλία και απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε., η επέτειος της 13ης Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η επίσημη γιορτή της Επιχείρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ διοργανώνει την ιστορική έκθεση «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης» στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου, που επιμελήθηκε το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ.

Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο, πρωτότυπο εικονογραφικό και αρχειακό υλικό. Πολλά δε τεκμήρια δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Ειδικότερα, παρουσιάζονται δύο σημαντικά αρχεία άγνωστα στην έρευνα έως σήμερα: το Αρχείο του 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά (Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού), το οποίο ανακαλύφθηκε και μελετήθηκε από την ιστορικό Βασιλική Λάζου, και το Αρχείο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς (ΗΕΑΠ), κυρίως η ενότητα της περιόδου της Κατοχής (Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ).

Βασικός άξονας της αφήγησης είναι το ίδιο το εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και οι εργαζόμενοί του: παρουσιάζεται η πρώτη περίοδος κατασκευής και λειτουργίας του Σταθμού στα χρόνια του Μεσοπολέμου και ακολουθεί η περίοδος της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Στη συνέχεια η έκθεση εστιάζει στο κεντρικό γεγονός της Μάχης της Ηλεκτρικής και, τέλος, ξεδιπλώνει τη μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου έως το 1960, οπότε περιήλθε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με την εξαγορά της ΗΕΑΠ.

Υπογραμμίζεται ότι η ΗΕΑΠ ανέθεσε στον γλύπτη Χρήστο Καπράλο (1909-1993) τη δημιουργία του Μνημείου Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής, το οποίο τοποθετήθηκε στον Σταθμό του Κερατσινίου το 1948. Σήμερα το Μνημείο, με εγχάρακτα τα ονόματα των 11 νεκρών μαχητών, βρίσκεται ακόμη εκεί, στον τόπο της Μάχης, μία συνεχής υπόμνηση για την ηρωική αντίσταση και την τελική νίκη των υπερασπιστών της Ηλεκτρικής, εκείνο το πρωινό της 13ης Οκτωβρίου 1944.

Η ΔΕΗ προχώρησε και στην έκδοση του καταλόγου της έκθεσης, την οποία προλογίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης. Ο κατάλογος, με κείμενα και επιμέλεια των ιστορικών Μαρίας Μαυροειδή και Γεωργίας Μ. Πανσεληνά, περιλαμβάνει την ιστορία του εργοστασίου του Αγίου Γεωργίου από τα χρόνια του Μεσοπολέμου έως και την Κατοχή. Καλύπτει με λεπτομέρεια το ιστορικό της Μάχης της Ηλεκτρικής, ενώ εστιάζει στους πρωταγωνιστές που υπερασπίστηκαν τον Κεντρικό Σταθμό. Τέλος, καταγράφει εν συντομία τη μεταπολεμική πορεία της ΗΕΑΠ έως ότου πέρασε στον έλεγχο της ΔΕΗ την 1η Δεκεμβρίου 1960. Η έκδοση πλαισιώνεται από τη συμβολή της ιστορικού Βασιλικής Λάζου για τις άγνωστες πτυχές του «πολέμου» για τη διάσωση των υποδομών, ενώ η Άρτεμις Ζερβού, επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τεκμηριώνει το Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, προσφέροντας νέα στοιχεία για τη δημιουργία του γλυπτού.


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης»

ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΕΣ: Μαρία Μαυροειδή και Γεωργία Μ. Πανσεληνά

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 12 Οκτωβρίου 2017 - 31 Ιανουαρίου 2018

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00, Τετάρτη 17:00-20:00

Ομαδικές ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης:
τηλ. 210 5293468-9 & 5144073

ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ


ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας email phone


E-bill & E-pay

H Μάχη της Ηλεκτρικής (2017)

ΚΔΕΠ


Κατεβάστε την εφαρμογή της ΔΕΗ


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο dei.gr .

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.