Ιστορική Διαδρομή

1948 › 1950

Η γέννηση της ΔΕΗ

1948
Το πρώτο βήμα

Το πρώτο βήμα

Τον Νοέμβριο του 1948, στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ, το Ανώτατο Συμβούλιο Ανασυγκρότησης καταρτίζει τετραετές πρόγραμμα οικονομικής ανόρθωσης, που περιλαμβάνει πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της χώρας με την αξιοποίηση της υδραυλικής δύναμης οκτώ ποταμών. Τη μελέτη του προγράμματος εξηλεκτρισμού αναλαμβάνει η αμερικανική εταιρεία Ebasco Services Incorporated.
1950 › 1959

Το όραμα εξηλεκτρισμού μιας χώρας

1950
Και εγένετο… Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού

Και εγένετο… Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού

Τον Αύγουστο του 1950 ιδρύεται η ΔΕΗ με στόχο να φτάσει το ηλεκτρικό ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Ξεκινά τη λειτουργία της οργανωμένη σε δύο τομείς: της ηλεκτρικής και της λιγνιτικής εκμετάλλευσης.
1951
Τα έργα ξεκινούν

Τα έργα ξεκινούν

Ξεκινά άμεσα η κατασκευή του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Αλιβερίου. Με την ανάπτυξη 2 λιγνιτωρυχείων συνολικής παραγωγής 3.000 τόνων λιγνίτη ημερησίως, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και άλλων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας με σύγχρονες μεθόδους εκμετάλλευσης.
1953
Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αλιβερίου

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αλιβερίου

Οι δύο σύγχρονες στροβιλογεννήτριες εξασφαλίζουν ικανότητα παραγωγής ενέργειας 600.000.000 KWH ετησίως. Κατά το διάστημα 1953-1954, ο Σταθμός καταναλώνει περισσότερους από 350.000 τόνους λιγνίτη.
1954
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λούρου

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λούρου

Ολοκληρώνεται ο ΥΗΣ Λούρου μεταξύ Ιωαννίνων και Πρέβεζας (με ισχύ 5.000 KW) και ξεκινά η λειτουργία του ΥΗΣ Άγρα (με ισχύ 40.000 ΚW) στην κεντρική Μακεδονία.
1955
Το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο της εποχής

Το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο της εποχής

Ο ΥΗΣ Λάδωνα (ισχύς: 50.000 ΚW) στην Αρκαδία, τίθεται σε λειτουργία. Δημιουργείται εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη χωρητικότητας 50.000.000 κυβικών μέτρων. Στην κατασκευή απασχολούνται περίπου 1.000 Έλληνες και 400 Ιταλοί.
1956
Ενιαία στρατηγική για τον ηλεκτρισμό

Ενιαία στρατηγική για τον ηλεκτρισμό

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει το αποκλειστικό προνόμιο παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Ξεκινά η εξαγορά των ιδιωτικών ή κοινοτικών ηλεκτρικών εκμεταλλεύσεων που υπήρχαν τότε στην επικράτεια. Με την υπογραφή, το 1960 με τη μεγαλύτερη από τις υφιστάμενες ηλεκτρικές επιχειρήσεις, την Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιώς (ΗΕΑΠ) ολοκληρώνεται ο βασικός κορμός των εξαγορών.
1956
Η «εκπαίδευση» του κοινού

Η «εκπαίδευση» του κοινού

Η συμβολή της ΔΕΗ στην εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη της χώρας υπήρξε καταλυτική, ενώ μεγάλη ήταν η αλλαγή και στη ζωή των πολιτών, καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται ηλεκτρικές συσκευές που θα αλλάξουν άρδην την καθημερινότητα. Μάλιστα, συνεργεία της Επιχείρησης πραγματοποιούν επιδείξεις ηλεκτρικών συσκευών σε όλη την επικράτεια (1956-1964).
1956
Η ΔΕΗ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η ΔΕΗ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η ΔΕΗ συμμετέχει για πρώτη φορά στην 21η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ένα περίπτερο που αποτελείται από το «χωριάτικο ηλεκτρικό σπίτι», ένα ολόφωτο αγροτικό σπίτι του μέλλοντος με πλήρη ηλεκτρικό εξοπλισμό, και έναν πυλώνα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης.
1957
Το πρώτο ομόλογο

Το πρώτο ομόλογο

Την 1η Ιουλίου 1957 κυκλοφορεί η πρώτη σειρά από το πρώτο ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ ύψους 90.000.000 δραχμών, με τόκο 8% ετησίως. Σκοπός των ομολογιών, η εξόφληση μέρους της αξίας των εγκαταστάσεων που εξαγοράζει η Επιχείρηση ανά την Ελλάδα.
1958
Αγροτικός εξηλεκτρισμός

Αγροτικός εξηλεκτρισμός

Βασικό μέλημα της ΔΕΗ από την ίδρυσή της υπήρξε ο αγροτικός εξηλεκτρισμός. Με διαφημιστικές καταχωρίσεις και περιοδείες στην επαρχία, εφάρμοσε εκτεταμένο πρόγραμμα ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού σχετικά με τα πλεονεκτήματα της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας στη γεωργική παραγωγή.
1959
 Εξαγορά της ΛΙΠΤΟΛ Α.Ε.

Εξαγορά της ΛΙΠΤΟΛ Α.Ε.

Τον Φεβρουάριο του 1959 αποφασίζεται η εξαγορά των 9/10 των μετοχών της ΛΙΠΤΟΛ Α.Ε., στην προσπάθεια να εξασφαλίσει η ΔΕΗ την ομαλή, συνεχή τροφοδότηση με λιγνίτη του υπό κατασκευή συγκροτήματος της Πτολεμαΐδας.
1959
Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Πτολεμαΐδας

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Πτολεμαΐδας

Η πρώτη ηλεκτροπαραγωγός μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (με ισχύ 70.000 KW) τίθεται σε λειτουργία. Ο εμβληματικός ψυκτικός πύργος υψώνεται στα 72 μέτρα, ενώ η καπνοδόχος στα 110 – το υψηλότερο κτίσμα της εποχής στη χώρα.
1960 › 1969

Αλματώδης ανάπτυξη

1960
Διεθνείς διασυνδέσεις: η αρχή

Διεθνείς διασυνδέσεις: η αρχή

Το εθνικό σύστημα της ΔΕΗ διασυνδέεται με το νότιο γιουγκοσλαβικό σύστημα μέσω της γραμμής μεταφοράς Πτολεμαΐδας-Μοναστηρίου, ύστερα από την υπογραφή ελληνογιουγκοσλαβικής σύμβασης για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας.
1960
Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα

Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα

Στην 25η ΔΕΘ, εγκαθίσταται και λειτουργεί από τη ΔΕΗ ο πρώτος πειραματικός σταθμός τηλεόρασης στην Ελλάδα. Ο σταθμός λειτούργησε συνολικά επί τρεις περίπου εβδομάδες και η εκπομπή τηλεόρασης πραγματοποιούνταν κάθε βράδυ από τις 19:30 μέχρι τις 22:00. Το πρόγραμμα μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι Θεσσαλονικείς από τις εκατό συσκευές τηλεόρασης που είχαν τοποθετηθεί από την Philips σε καίρια σημεία της πόλης.
1960
Στη λίμνη Πλαστήρα

Στη λίμνη Πλαστήρα

Λειτουργεί η πρώτη μονάδα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ταυρωπού (Μέγδοβα), νοτιοδυτικά της Καρδίτσας. Δημιουργείται η τεχνητή λίμνη Ταυρωπού (λίμνη Πλαστήρα), τα νερά της οποίας εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες του Σταθμού όσο και την άρδευση-ύδρευση του θεσσαλικού κάμπου.
1964
Η διασύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική χώρα επιταχύνεται

Η διασύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική χώρα επιταχύνεται

Η πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60 φέρνοντας τον ηλεκτρισμό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και προκαλώντας τον θαυμασμό του κοινού.
1964
Εκπαίδευση και εξειδίκευση

Εκπαίδευση και εξειδίκευση

Η Πρότυπος Τεχνική Σχολή Μαθητείας στην Αθήνα ξεκινά τη λειτουργία της το 1964, ένα χρόνο αργότερα ιδρύεται η Τεχνική Σχολή Ταχύρρυθμης Εκπαίδευσης, ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν οι Σχολές Μετεκπαίδευσης Τεχνιτών ΔΕΗ σε Αθήνα (Ρουφ), Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Χαλκίδα και Αλιβέρι.
1965
Φως παντού!

Φως παντού!

Μέχρι το τέλος του 1965 εξυπηρετούνταν από τη ΔΕΗ 2.703 επαρχιακοί οικισμοί (πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά) με πληθυσμό 4 εκατ. κατοίκων.
1966
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ευρώπης

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ευρώπης

Ξεκινά την παραγωγή του το μεγαλύτερο έως τότε έργο της ΔΕΗ και ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης ο ΥΗΣ Κρεμαστών, στο συγκρότημα Αχελώου. Με 160 μέτρα ύψος και 600 μέτρα μήκος στη θέση Κρεμαστά στο συγκρότημα Αχελώου. Στην αιχμή των εργασιών η συνολική ανθρώπινη δύναμη ανέρχεται περίπου σε 3.500 άτομα.
1970 › 1979

Νέες μονάδες σε όλη την Ελλάδα

1970
Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μεγαλόπολης

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μεγαλόπολης

Τίθενται σε λειτουργία οι δύο πρώτες μονάδες του ΑΗΣ στη λιγνιτοφόρο περιοχή της Μεγαλόπολης. Το 1975 εντάχθηκε και η τρίτη μονάδα των 300.000 ΚW, ενώ η τέταρτη μονάδα κατασκευάστηκε (1991) με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές (σύστημα αποθείωσης καυσαερίων).
1971
Η μεγαλύτερη ατμοηλεκτρική μονάδα

Η μεγαλύτερη ατμοηλεκτρική μονάδα

Εγκαθίσταται στον ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι η έως τότε μεγαλύτερη σε λειτουργία ατμοηλεκτρική μονάδα της ΔΕΗ (με ισχύ 200.000 KW)
1972
Δημιουργείται το Ενεργειακό Κέντρο Λαυρίου

Δημιουργείται το Ενεργειακό Κέντρο Λαυρίου

Η πρώτη Ατμοηλεκτρική Μονάδα (ισχύς: 150.000 KW) τίθεται σε λειτουργία, ενώ προχωρούν τα έργα κατασκευής της δεύτερης (ισχύς: 300.000 KW).
1974
Με τη δύναμη του νερού

Με τη δύναμη του νερού

Ολοκληρώνονται οι δύο μονάδες του ΥΗΣ Πολυφύτου στο συγκρότημα Αλιάκμονα.
1975
Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Καρδιάς

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Καρδιάς

Τίθενται σε λειτουργία οι δύο πρώτες μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς στον νομό Κοζάνης (ισχύς: 600.000 KW)
1980 › 1989

Με τη δύναμη της φύσης

1980
Νέες Μονάδες

Νέες Μονάδες

Ξεκινά η λειτουργία της Μονάδας 3 του ΑΗΣ Καρδιάς (ισχύς: 300 MW) και έναν χρόνο μετά προστίθεται και η Μονάδα 4 (ισχύς: 300 MW), καθώς και η λειτουργία των αεριοστροβιλικών Μονάδων του ΑΗΣ Λαυρίου (6 μονάδες ισχύος 234 MW). Επιπλέον, κατασκευάζονται 164 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς και 3.975 χιλιόμετρα δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής τάσης.
1980
Σύμβαση με Ebasco

Σύμβαση με Ebasco

Υπογράφεται σύμβαση με την εταιρεία Ebasco, η οποία ως τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ αναλαμβάνει το έργο των προκαταρκτικών εργασιών για την εγκατάσταση πυρηνικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
1980
Γεωθερμία

Γεωθερμία

Ξεκινά στη Μήλο η διάνοιξη του πρώτου από τα 4 νέα γεωθερμικά φρέατα μεγάλου βάθους για παραγωγή ατμού στα πλαίσια του προγράμματος εγκατάστασης πειραματικής μονάδας 10 MW. Ιδρύεται η Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΔΕΜΕ).
1981
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πουρναρίου

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πουρναρίου

Ξεκινά η λειτουργία του ΥΗΣ Πουρναρίου (ισχύς: 300 MW). Την ίδια χρονιά η ΔΕΗ διακόπτει τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, με σκοπό τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο Αττικής.
1982
Το πρώτο αιολικό πάρκο

Το πρώτο αιολικό πάρκο

Στις 5 Ιουνίου 1982 η ΔΕΗ θέτει σε λειτουργία το πρώτο αιολικό πάρκο της χώρας στην Κύθνο (με ισχύ 100 KW), ενώ την ίδια χρονιά τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός του προγράμματος της ΕΟΚ (ισχύς: 50 kW) στην Αγία Ρουμέλη Κρήτης.
1983
Ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας

Ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας

Στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της ελληνικής βιομηχανίας και της «ελληνοποίησης» της κατασκευής εξοπλισμού ενεργειακών έργων (λιγνιτωρυχείων, υδροηλεκτρικών έργων κ.ά.), στις 29 Απριλίου 1983 υπογράφεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Ελληνικής Εταιρείας Πυριτιδοποιείου και Καλυκοποιείου ΠΥΡΚΑΛ Α.Ε. Η συνεργασία με την ΠΥΡΚΑΛ αποδίδει τους πρώτους της καρπούς την ίδια χρονιά με τη σύναψη συμβάσεων για την κατασκευή έργων από ελληνικές βιομηχανίες (ταινιόδρομος αγόνων Ορυχείου Αμυνταίου, αποθέτες σε Αμύνταιο και Νότιο Πεδίο Πτολεμαΐδας κ.ά.).
1984
Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αγίου Δημητρίου

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αγίου Δημητρίου

Ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ξεκινά τη λειτουργία του το 1984.
1984
Συμφωνία με ΕΑΒ

Συμφωνία με ΕΑΒ

Στις 30 Αυγούστου 1984 υπογράφεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) για την κατασκευή ανεμογεννητριών, η οποία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εργασίες, όπως η επισκευή αεριοστροβίλων και η κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων, στροβίλων για μικρά υδροηλεκτρικά έργα κ.ά.
1985
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Σφηκιάς & Ασωμάτων

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Σφηκιάς & Ασωμάτων

Τίθενται σε λειτουργία οι δύο πρώτες μονάδες του ΥΗΣ Σφηκιάς, καθώς και οι δύο πρώτες μονάδες του ΥΗΣ Ασωμάτων, τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα.
1987
Αιολική Μονάδα Καρπάθου

Αιολική Μονάδα Καρπάθου

Τον Φεβρουάριο τίθεται σε λειτουργία η Αιολική Μονάδα Καρπάθου, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια που είχε κατασκευαστεί μέχρι τότε στην Ελλάδα, ύψους 22 μέτρων και ισχύος 175 MW.
1987
Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αμυνταίου-Φιλώτα

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αμυνταίου-Φιλώτα

Τον Αύγουστο τίθενται σε λειτουργία οι Μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα (ισχύς: 300 MW έκαστη).
1988
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γκιώνας

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γκιώνας

Τον Αύγουστο του 1988 τίθεται σε εμπορική λειτουργία ο ΥΗΣ Γκιώνας, μέγιστης δυναμικότητας 55 GWh ετησίως.
1989
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Στράτου

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Στράτου

Στις 14 Μαΐου εγκαινιάζεται το Υδροηλεκτρικό Έργο Στράτου στον ποταμό Αχελώο, προσφέροντας πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια 200 εκατομμυρίων κιλοβατώρων το χρόνο.
1989
Αντιρρυπαντικές τεχνολογίες για το περιβάλλον

Αντιρρυπαντικές τεχνολογίες για το περιβάλλον

Κατά τη διάρκεια του έτους τίθενται σε λειτουργία ηλεκτροστατικά φίλτρα νέας τεχνολογίας σε όλες τις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εκπεμπόμενης τέφρας.
1989
Τηλεθέρμανση

Τηλεθέρμανση

Υπογράφεται η σύμβαση με την οποία δρομολογείται η κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης για την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα (εγκατάσταση δικτύου παροχής ζεστού νερού για θέρμανση και οικιακή χρήση). Η τηλεθέρμανση θα οδηγήσει στην κατάργηση των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης, συμβάλλοντας καταλυτικά στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
1989
Μια λίμνη για σπορ…

Μια λίμνη για σπορ…

Η ΔΕΗ, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσίου Σκι, παραχωρεί δωρεάν στο ελληνικό Δημόσιο τη μικρή τεχνητή λίμνη μεταξύ της γέφυρας του Αχελώου και του φράγματος του υδροηλεκτρικού έργου Στράτου για τη διεξαγωγή θαλάσσιων σπορ και χρηματοδοτεί την εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής στη λίμνη.
1990 › 1999

Μετάβαση προς μια νέα εποχή

1991
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Μακροχωρίου

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Μακροχωρίου

Τίθεται σε λειτουργία ο ΥΗΣ Μακροχωρίου.
1995
Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Αγίου Στεφάνου

Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Αγίου Στεφάνου

Αρχίζει η λειτουργία του νέου Εθνικού και του Νότιου Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας στον Αγ. Στέφανο Αττικής. Στα κέντρα ελέγχου χτυπάει η «καρδιά» των σταθμών και εδώ εργάζονται οι άνθρωποι που φροντίζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους.
1995
Μικρό Λαύριο

Μικρό Λαύριο

Ολοκληρώνεται η κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου Λαυρίου, το επονομαζόμενο Μικρό Λαύριο (ισχύς: 177 MW). Το 1998, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου μέχρι το Λαύριο, τίθεται σε κανονική λειτουργία ο σταθμός.
1997
Νέα εποχή για τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Κερατσινίου

Νέα εποχή για τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Κερατσινίου

Η όγδοη μονάδα του θερμοηλεκτρικού σταθμού Αγίου Γεωργίου (Κερατσίνι) επαναλειτουργεί με χρήση φυσικού αερίου (160 MW). Ο σταθμός λειτουργούσε εφεδρικά από το 1985, λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούσε. Την επόμενη χρονιά ξεκινά η λειτουργία και της ένατης μονάδας.
1998
ΥΗΕ Θησαυρού

ΥΗΕ Θησαυρού

Τίθενται σε εμπορική λειτουργία οι δυο από τις τρεις μονάδες του ΥΗΕ Θησαυρού.
1998
Ολοκλήρωση έργου τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη

Ολοκλήρωση έργου τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη

Στις 20/5/1998 παραλαμβάνεται οριστικά το Έργο Τηλεθέρμανσης Κοζάνης από τις Μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
1998
Υδροηλεκτρικά έργα Πουρναρίου

Υδροηλεκτρικά έργα Πουρναρίου

Τίθενται σε εμπορική λειτουργία οι δύο Μονάδες του ΥΗΣ Πουρναρίου.
1999
Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξυπηρέτησης

Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξυπηρέτησης

Λειτουργεί σε πλήρη μορφή και σε όλη τη χώρα το σύγχρονο online Σύστημα Εξυπηρέτησης Πελατών «ΕΡΜΗΣ». Όλοι οι πελάτες της ΔΕΗ εξυπηρετούνται μέσα από αυτό, ενώ χρησιμοποιείται από τα Πρακτορεία Πελατών της Διανομής για την παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων τους.
1999
Τηλεθέρμανση στη Μεγαλόπολη

Τηλεθέρμανση στη Μεγαλόπολη

Τον Δεκέμβριο υπογράφεται η σύμβαση για την παροχή ενέργειας τηλεθέρμανσης στην πόλη της Μεγαλόπολης από την Μονάδα 3 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄.
1999
Νέες μονάδες ΑΠΕ

Νέες μονάδες ΑΠΕ

Αυτή τη χρονιά τίθενται σε εμπορική λειτουργία οι Μονάδες 1 και 2 του ΥΗΣ Πλατανόβρυσης, ο φωτοβολταϊκός σταθμός Σίφνου, καθώς και δύο νέα αιολικά πάρκα: στη Λέσβο (ισχύς: 2 MW) και στο Μαρμάρι Εύβοιας (ισχύς: 5,1 MW). Επίσης, το αιολικό πάρκο της Μονής Τοπλού στη Σητεία της Κρήτης ξεκινά τη λειτουργία του (ισχύς: 5,1 MW).
2000 › 2009

Η ΔΕΗ στη νέα χιλιετία

2001
Η ΔΕΗ γίνεται Α.Ε.

Η ΔΕΗ γίνεται Α.Ε.

Την 1η Ιανουαρίου 2001 (ν. 2773/1999) η ΔΕΗ μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο και κύριο σκοπό την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
2002
Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Κομοτηνής

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Κομοτηνής

Ο σταθμός τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2002, χρησιμοποιεί σαν βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο και έχει συνολική ισχύ 485 MW.
2005
Παρακολούθηση εκπομπών CO2

Παρακολούθηση εκπομπών CO2

Από το 2005, οι εκπομπές CO2 όλων των Σταθμών παρακολουθούνται και καταγράφονται με βάση ένα τεκμηριωμένο και κεντρικά αναπτυγμένο Σχέδιο Παρακολούθησης προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του κάθε Σταθμού.
2007
Πιο αποφασιστικά προς τις ΑΠΕ

Πιο αποφασιστικά προς τις ΑΠΕ

Ιδρύεται η θυγατρική της ΔΕΗ «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» με κύριο σκοπό την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
2009
Περιβαλλοντική πολιτική

Περιβαλλοντική πολιτική

Η περιβαλλοντική πολιτική της ΔΕΗ έχει ήδη ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική. Αποκαταστάσεις εδαφών στη Μεγαλόπολη.
2010 › 2019

Νέα εποχή

2010
Στήριξη στις ευπαθείς ομάδες

Στήριξη στις ευπαθείς ομάδες

Η ΔΕΗ εφαρμόζει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για τη στήριξη ευπαθών ομάδων καταναλωτών.
2011
Ίδρυση θυγατρικών

Ίδρυση θυγατρικών

Ιδρύονται δύο θυγατρικές της ΔΕΗ Α.Ε. ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ο ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την ευθύνη του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αντίστοιχα.
2013
Αλιβέρι V: Μια υπερσύγχρονη μονάδα

Αλιβέρι V: Μια υπερσύγχρονη μονάδα

Το 2013 κατασκευάζεται η νέα, υπερσύγχρονη, μονάδα φυσικού αερίου Αλιβέρι V (ισχύς 417 MW).
2014
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ιλαρίωνα, πρότυπο επένδυσης

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ιλαρίωνα, πρότυπο επένδυσης

Ολοκληρώνεται ο ΥΗΣ Ιλαρίωνα (ισχύς 4,2 MW) που αποτελεί πρότυπο επένδυσης με πολλαπλά αναπτυξιακά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.
2016
Μεγαλόπολη V

Μεγαλόπολη V

Κατασκευάζεται η μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη V (με ισχύ 811 MW).
2017
Διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Ολοκληρώνεται ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. από τη ΔΕΗ (ν. 4389/2016).
2017
e-Bill

e-Bill

Καθιερώνεται η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Bill για την έκδοση Μηνιαίου Λογαριασμού σε εγγεγραμμένους πελάτες.
2018
Φυσικό Αέριο από τη ΔΕΗ

Φυσικό Αέριο από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ εισέρχεται στην αγορά φυσικού αερίου με τη χορήγηση άδειας προμήθειας Φ.Α. σε πελάτες της.
2019
Ναέρας, ένα υβριδικό ενεργειακό έργο

Ναέρας, ένα υβριδικό ενεργειακό έργο

Εγκαινιάζεται η λειτουργία του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας Ναέρας, που συνδυάζει την αιολική και την υδραυλική ενέργεια.
2019
Μετασχηματισμός ΔΕΗ

Μετασχηματισμός ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ξεκινά τον μετασχηματισμό της και ανακοινώνει τους 3 νέους πυλώνες του εταιρικού σχεδιασμού της (απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και ανάδειξη ΑΠΕ, ψηφιοποίηση, πελατοκεντρικές υπηρεσίες).
2020 › σήμερα

Ένα με το μέλλον!

2020
Η νέα Covid-19 πραγματικότητα

Η νέα Covid-19 πραγματικότητα

Οι έκτακτες συνθήκες λόγω Covid-19 ωθούν τη ΔΕΗ στη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία καταναλωτών και εργαζόμενων και την οικονομική ελάφρυνση των πελατών της, ενώ παράλληλα η εταιρεία ενισχύει το ΕΣΥ με δωρεά 5 εκατ. ευρώ.
2020
Ένα με το μέλλον!

Ένα με το μέλλον!

Με σύνθημα «Ένα με το μέλλον», η ΔΕΗ ανανεώνει την εταιρική εικόνα της και μπαίνει σε μία νέα εποχή, πάντα με σεβασμό στην 70χρονη ιστορία της.
2021
ΔΕΗ Blue: Το μέλλον…φορτίζει

ΔΕΗ Blue: Το μέλλον…φορτίζει

Με σκοπό να αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσια προσβάσιμων φορτιστών σε συνδυασμό με την παροχή νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας η ΔΕΗ εγκαινιάζει την επίσημη έναρξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, τη ΔΕΗ Blue. Παράλληλα, προχωρά σε σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες με στόχο την από κοινού υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος μεταφορών.
2021
Πώληση 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Πώληση 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και ο εκσυγχρονισμός του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Η συμφωνία με τη Macquarie Asset Management για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ οδηγεί στην από κοινού ανάπτυξη ενός εκτεταμένου προγράμματος ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης του εθνικού δικτύου που θα διευκολύνει την αυξανόμενη ηλεκτροδότηση της οικονομίας και θα προσφέρει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.
2021
Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Τον Νοέμβριο του 2021 η ΔΕΗ ολοκληρώνει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους €1,35 δις και πλήθος μεγάλων διεθνών επενδυτών. Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €9,3 δις σε ΑΠΕ έως το 2026, καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.
Αναβαθμίστε τον browser σας

Για την περιήγηση στην ιστοσελίδα προτείνεται η αναβάθμιση του browser σας.

Ραντεβού Ραντεβού appointment form