Δελτίο Τύπου - 25.11.2006

Ομιλία Δ/ντος Συμβούλου Δ.Μανιατάκη στο 10ο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΣΤΟ 10o ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Για τις σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που διαγράφονται για τη βιομηχανία ηλεκτρισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στους ηλεκτρικούς δακτυλίους της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου αναφέρθηκε σε ομιλία του ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του 10ου Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο των Αθηνών.
Ο κ. Μανιατάκης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η ΔΕΗ Α.Ε. στην ανάπτυξη διεθνών εργασιών μέσω της νεοσύστατης εταιρείας ενεργειακών συμμετοχών SENCAP, στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι η ΔΕΗ και η ContourGlobal, ενώ σύντομα αναμένεται να αποκτήσει ένα ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της SENCAP η διεθνής επενδυτική τράπεζα EBRD.
Η ΔΕΗ Α.Ε. ενεργά συμμετέχει στην προώθηση της ολοκλήρωσης των αγορών ηλεκτρισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου, που προβλέπεται να παρουσιάσουν πολύ σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών μέσα στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας πολύ καλές προοπτικές για προσέλκυση σημαντικών διεθνών κεφαλαίων.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο κ. Μανιατάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:

"Τεράστιες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες διανοίγονται για τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία λόγω γεωγραφικής θέσης αποτελούν τις "χώρες κλειδιά" για να επεκταθεί η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ηλεκτρισμού προς τις αγορές ηλεκτρισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργά στηρίζει πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πρόκειται για το "γιγαντιαίο τόξο" που σχηματίζουν οι ηλεκτρικοί δακτύλιοι της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογειακής Λεκάνης.
Η ανάπτυξη αυτού του γιγαντιαίου "ηλεκτρικού τόξου" δεν είναι εφικτή χωρίς την πλήρη διασύνδεση των δικτύων της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Επιπλέον, η συνεργασία των δύο χωρών είναι αναγκαία προκειμένου να διευκολύνονται οι τεράστιες εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών που θα πραγματοποιούνται μακροχρόνια από Ρωσία και τις χώρες της Κασπίας προς τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Με αυτά τα νέα διεθνή δεδομένα αναπόφευκτη είναι η στενή συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για την προώθηση πολύ μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού και επέκτασης της παραγωγής και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την περιοχή.
Ήδη, αυτή η ανάγκη για πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας γίνεται πραγματικότητα:

Οι πρώτες επαφές και μελέτες για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας - Τουρκίας ανάγονται χρονικά στο 1989, για να ληφθεί 10 χρόνια αργότερα από τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και της TEAS η απόφαση για προώθηση του έργου διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.
Η νέα γραμμή μεταφοράς θα έχει μήκος περίπου 268 χλμ και θα συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Φιλίππων με το νέο ΚΥΤ Νέας Σάντας και στη συνέχεια με τον Υ/Σ Babaeski στην Τουρκία. Το τμήμα της νέας Γ.Μ. επί του ελληνικού εδάφους θα έχει μήκος 208 χλμ. Υπολογίζεται ότι ολόκληρο το έργο θα τεθεί σε λειτουργία προς τα τέλη του 2007.
Η διασύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας σχετίζεται άμεσα με τα έργα Συστήματος Μεταφοράς που απαιτούνται για την απορρόφηση μεγάλης κλίμακας ισχύος παραγωγής στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίσης και με το κλείσιμο του αποκαλούμενου Μεσογειακού Δακτυλίου που ενισχύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDA.
Θέλω να επισημάνω ότι, η ΔΕΗ έχει ήδη συμβάλει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των διασυνδέσεων ηλεκτρισμού της Ελλάδας με όλες τις άλλες γειτονικές της χώρας. Είναι εξασφαλισμένη η διασύνδεση με την Αλβανία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βουλγαρία, καθώς και, υποβρυχίως, με το ηλεκτρικό σύστημα της Ιταλίας.
Η αναβάθμιση της διασύνδεσης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προχώρησε μέσα στο 2006 αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2007.
Ελλάδα και Τουρκία επωφελούνται από τις πολιτικές που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη της ευρω-μεσογειακής ενεργειακής συνεργασίας. Βασικές προτεραιότητες της Ένωσης είναι:

· Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες που βρίσκονται στις νότιες ακτές της Μεσογείου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
· Ανάπτυξη των ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.
· Προώθηση έργων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και προσαρμογή στις διατάξεις του Κιότο.
· Ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου των χωρών Mashrek.
· Προώθηση της ολοκλήρωσης των αγορών ηλεκτρισμού μεταξύ Αλγερίας, Μαρόκου και Τυνησίας.

Σημειωτέον ότι, η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στον τομέα του ηλεκτρισμού και η διασύνδεσή τους ειδικότερα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρω-μεσογειακής ενεργειακής συνεργασίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έναρξη ισχύος από την 1η Ιουλίου 2006 της Συνθήκης Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη άνοιξε το δρόμο για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του ηλεκτρισμού των 9 χωρών της Βαλκανικής που την υπέγραψαν και άρχισαν να εφαρμόζουν.
Η σχετική Συνθήκη αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο για τη μελλοντική επέκταση της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας σε χώρες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Η Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δημιουργεί πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τη ΔΕΗ και όλες τις άλλες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της περιοχής.
Λόγω του τεραστίου όγκου νέων επενδύσεων που χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δυναμικού παραγωγής ηλεκτρισμού δημιουργούνται πολλές ευκαιρίες για επενδυτικές ή άλλες μορφές συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού των χωρών της περιοχής. Μεγάλα μερίδια των εθνικών αγορών ηλεκτρισμού θέλουν να εξασφαλίσουν και πολυεθνικές ενεργειακές εταιρείες.
Μέσα από joint ventures είναι δυνατόν να αντληθούν επενδυτικά και δανειακά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των αγορών ηλεκτρισμού και να αυξηθούν αισθητά οι αποδόσεις όλων των τοπικών επιχειρήσεων.

Τρεις παρατηρήσεις θέλω να κάνω σε αυτό το σημείο:

1. Μια "ισόρροπη ανάπτυξη" των επενδύσεων και της κατανομής της παραγωγής ενέργειας σε όφελος όλων των λαών της περιοχής μπορεί να αποτελέσει τη "λυδία λίθο" για αποφυγή επιχειρηματικών "συγκρούσεων".
2. Απαιτούνται μεγάλη σύνεση και ευρεία συναίνεση ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης πολύ μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
3. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, στην περιοχή εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στο σύνολο της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό οι επενδύσεις στον ηλεκτρισμό θα πρέπει να συνδυάζουν ικανοποιητικές οικονομικές αποδόσεις και διεύρυνση της κοινωνικής ευημερίας σε επίπεδο ενεργειακής κατανάλωσης.

Εκτιμώ ότι χρειάζεται να επισημανθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει για τους διεθνείς επενδυτές ενέργειας και ειδικότερα για τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η εφαρμογή της νέας Συνθήκης:

1. Δημιουργείται μια αναδυόμενη αγορά ηλεκτρισμού δίπλα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, με πολλαπλά οφέλη για τις δύο αυτές χώρες.
2. Το σύνολο των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αγορές ηλεκτρισμού της Βαλκανικής προστατεύεται από την κοινοτική νομοθεσία.
3. Δεν επιτρέπονται πολικές νόθευσης του ανταγωνισμού στις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
4. Η Συνθήκη προβλέπει τη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας για τις επενδύσεις που θα έχουν σχέση με τους ενεργειακούς τομείς των περιοχών της Κασπίας, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής και ειδικότερα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς και άλλων ενεργειακών πόρων όπως είναι ο άνθρακας και οι υδάτινοι πόροι.
5. Δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος διεθνούς εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος που καλύπτει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες που υπογράφουν τη Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα.
6. Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεσμεύονται να ενισχύσουν τις επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι:

· Όλες αυτές οι χώρες που βρίσκονται γύρω από την Ελλάδα και την Τουρκία προβλέπεται να έχουν ταχεία αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού τουλάχιστον μέχρι το 2020.
· Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα είναι και η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Τουρκία για πάρα πολλά χρόνια.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι δύο χώρες - Ελλάδα και Τουρκία - θα έχουν πάρα πολλά οικονομικά οφέλη εάν ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους στον τομέα του ηλεκτρισμού. Γιατί, οι δύο χώρες αποτελούν τους "πιο ισχυρούς πυλώνες" πάνω στους οποίους θα στηρίζεται η νέα αναδυόμενη αγορά ηλεκτρισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου".

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2006                                                                               ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ