Δελτίο Τύπου - 16.11.2006

Εγκαίνια της 5ης Μονάδας του Ε.Κ.Η. Λαυρίου της ΔΕΗ Α.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ                                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 5 ΤΟΥ Ε.Κ.Η. ΛΑΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας εγκαινίασε σήμερα τη Μονάδα 5 ισχύος 385 MW Συνδυασμένου Κύκλου του Ενεργειακού Κέντρου Ηλεκτροπαραγωγής Λαυρίου, η οποία συμβάλλει στη σημαντική ενίσχυση και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας.
Στην ομιλία του ο υπουργός κ. Δ. Σιούφας αναφέρθηκε στις πολύπλευρες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τα συναρμόδια υπουργεία, τις κρατικές υπηρεσίες, από τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τους τοπικούς φορείς κλπ για να γίνει πραγματικότητα η νέα υπερσύγχρονη μονάδα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Ιωάννης Μυτιληναίος, πρόεδρος της ΜΕΤΚΑ ΑΕ, της αναδόχου εταιρείας που πραγματοποίησε τη μελέτη - κατασκευή και θέση σε λειτουργία του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου, και ο κ. Νίκος Πιλαλίδης πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Χαιρετισμό προς όλους τους παρευρισκόμενους απηύθυνε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ΑΕ κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος επισημαίνοντας ότι, η ΔΕΗ προχωρεί με σταθερά και μεθοδικά βήματα στο δρόμο του εκσυγχρονισμού. Η επιχείρηση, είπε, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις νέες μεγάλες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διανοίγονται σε όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας.

Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Δημήτρης Μανιατάκης αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική πολύπλευρης ανάπτυξης που ακολουθεί η Επιχείρηση με έμφαση στις νέες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης που έχουν προγραμματισθεί για υλοποίηση.
Στην ομιλία του ο κ. Δ. Μανιατάκης αναφέρθηκε στους εξής βασικούς άξονες της επενδυτικής πολιτικής και του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης που είναι:

1. Προώθηση του παραγωγικού εκσυγχρονισμού με την αντικατάσταση παλαιών μονάδων ισχύος 1.600 MW με νέες περισσότερο αποδοτικές, λιγότερο κοστογόνες και "φιλικές" προς το περιβάλλον".

2. Δυναμική επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ανάπτυξη 1.540 MW σε συνεργασία με εταίρους, το 50% των οποίων θα ανήκει στη ΔΕΗ.

3. Ενίσχυση και ανάπτυξη παραγωγικού δυναμικού και δικτύων των νησιών μας.

4. Αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας.

5. Ενεργός συμμετοχή στην ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς.

6. Συνεχείς επενδύσεις επέκτασης και αναβάθμισης των δικτύων διανομής.

7. Διεθνοποίηση εργασιών με επικέντρωση σε εξαγορές ορυχείων, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, για έργα ΑΠΕ κλπ μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διεθνών συμμετοχών.

Παράλληλα με το κύριο αντικείμενο εργασιών της η ΔΕΗ στηρίζει ενεργά την ανάπτυξη της Tellas με καινοτόμα προϊόντα στον τομέα τηλεπικοινωνιακών και ετοιμάζεται δυναμική είσοδος του ομίλου στον τομέα του real estate.

Στις μεγάλες δυνατότητες της νέας μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Α. Μιζάν, το συνολικό κόστος της οποίας ανήλθε σε 194 εκατ. ευρώ, ενώ κατασκευάσθηκε και τέθηκε σε λειτουργία σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Η μονάδα 5 είναι "ιδιαίτερα φιλική στο περιβάλλον", αφού χρησιμοποιεί ως καύσιμο αποκλειστικά το φυσικό αέριο.
Στη νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου η μετατροπή της ενέργειας που περιέχει το καύσιμο γίνεται με βαθμό απόδοσης 55,5%, τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης από όλες τις άλλες Μονάδες του δικτύου.
Η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ υπογράμμισε ότι, η ένταξη της νέας Μονάδας στο δίκτυο κατέστησε το Ενεργειακό Κέντρο Ηλεκτροπαραγωγής στη Λαυρεωτική το δεύτερο σε μέγεθος ενεργειακό κέντρο της χώρας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.580 MW.
Παράλληλα, η νέα Μονάδα συμβάλλει στην ευστάθεια του δικτύου ενισχύοντας την παραγωγή στο Νότο, που συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρισμού της χώρας.
Πέραν αυτών η ανάπτυξη της νέας Μονάδας δημιουργεί νέα σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Τα εγκαίνια ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Νεράντζης, ο γενικός γραμματέας ΥΠΑΝ κ. Ν. Στεφάνου, ενώ από την πολιτική ηγεσία παρευρέθησαν ο πρώην υπουργός κ. Χρ. Πρωτόπαππας και πολλοί βουλευτές. Επίσης, παρέστησαν ο νομάρχης Αν. Αττικής κ. Λ. Κουρής, δήμαρχοι, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, η διεύθυνση και το προσωπικό της νέας Μονάδας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων της ΔΕΗ, Εργατικών Κέντρων, των τοπικών αρχών, επιχειρηματίες κλπ και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Αθήνα 16 Νοεμβρίου 2006                                                                               ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φωτογραφίες εγκαινίων: φωτό 1  - φωτό 2

Αναβαθμίστε τον browser σας

Για την περιήγηση στην ιστοσελίδα προτείνεται η αναβάθμιση του browser σας.

Ραντεβού Ραντεβού appointment form