Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Δεν κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων που ζουν κοντά σε Υποσταθμούς Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ

Δεν κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων που ζουν κοντά σε Υποσταθμούς Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
                                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου για "προβλήματα στην υγεία από τους Υποσταθμούς (Υ/Σ) Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ", από την ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνονται τα εξής :
Η ΔΕΗ τηρεί με αυστηρότητα και συνέπεια την Ελληνική Νομοθεσία, τους Ελληνικούς και Διεθνείς Κανονισμούς και τις συστάσεις και οδηγίες των αρμοδίων Διεθνών Οργανισμών που ασχολούνται θεσμικά με το θέμα.
Κατά την Ημερίδα του ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας - που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 2.4.05 διεξοδικά αναφέρθηκε ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας έναντι μη Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ανάλυση και αξιολόγηση χιλιάδων θεωρητικών και εργαστηριακών μελετών και επιδημιολογικών ερευνών που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν αποδεικνύεται συσχέτιση μεταξύ ηλεκτρικών - μαγνητικών πεδίων και καρκίνου.
Περαιτέρω οι ίδιοι οργανισμοί έχουν συστήσει, για το μαγνητικό πεδίο εκεί όπου ουσιαστικά εστιάζονται και οι ανεπιβεβαίωτες υποθέσεις ενοχοποίησης, επίπεδα αναφοράς τα 100 μΤ , και για το ηλεκτρικό πεδίο τα 5 KV/m . Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα παραπάνω επίπεδα αναφοράς, τα οποία έχουν υιοθετηθεί και από την Ελληνική Νομοθεσία με την ΚΥΑ 3060 του 2002, δεν αποτελούν όρια επικινδυνότητας αφού εμπεριέχουν μεγάλους συντελεστές ασφάλειας, ώστε να καλύπτονται οι τυχόν αβεβαιότητες.
Όσον αφορά στους Υποσταθμούς Υψηλής Τάσης, η ΔΕΗ βεβαιώνει πως τα εξ αυτών δημιουργούμενα μαγνητικά πεδία είναι πολλαπλασίως μικρότερα από τα πιο πάνω όρια αναφοράς. Στην περίμετρο των Υ/Σ κυμαίνονται κάτω από 1 μΤ και είναι σχεδόν ίδια με αυτά που συναντώνται μακράν των Υ/Σ μέσα στον οικιστικό ιστό των σημερινών πόλεων.
Για εξαγωγή απλών συμπερασμάτων πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και τα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από την καθημερινή χρήση απλών οικιακών συσκευών είναι πολύ μεγαλύτερα.
Τα ίδια βασικά συμπεράσματα προέκυψαν και στην ημερίδα, η οποία διεξήχθη στην Κέρκυρα την Κυριακή 3 Απριλίου 2005, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της ΔΕΗ, με θέμα: "Ηλεκτρισμός στην Υπηρεσία της Ανάπτυξης: Προκλήσεις και Προοπτικές".
Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της ημερίδας αυτής ανέπτυξαν το θέμα οι διεθνούς φήμης καθηγητές, κ.κ. Δ. Τριχόπουλος του Πανεπιστημίου Harvard, H.O. Adami του Πανεπιστημίου Karolinska της Σουηδίας, Π. Μπούρκας του ΕΜΠ και Δ. Τσανάκας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Βουλευτές της Κέρκυρας, ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Γενικός Διευθυντής Μεταφοράς της ΔΕΗ, οι Τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και πολίτες της Κέρκυρας.

Αθήνα, 04 Απριλίου 2005                                                         ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας email phone


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2018

E-bill & E-pay


Κατεβάστε την εφαρμογή της ΔΕΗ


X

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο dei.gr .

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.