Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Ομιλία Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. στην Εκδήλωση Υπογραφής της Σύμβασης Ανάθεσης της Κατασκευής της Μονάδας V του ΑΗΣ Πτολεμαίδας

Ομιλία Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. στην Εκδήλωση Υπογραφής της Σύμβασης Ανάθεσης της Κατασκευής της Μονάδας V του ΑΗΣ Πτολεμαίδας


     
         ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
         ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ V ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ


     Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα)
                                                  Σάββατο 9 Μαρτίου 13.00

Κύριε Υπουργέ Μακεδονίας Θράκης,
Κύριε Υφυπουργέ Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
Εξοχότατε Κύριε Πρέσβη,
Κύριε Γενικέ Πρόξενε,
Πανοσιολογιότατε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΤΕΡΝΑ
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για τη χώρα γενικότερα, καθώς δεν αποτελεί απλά την απαρχή της μεγαλύτερης επένδυσης στην ιστορία της ΔΕΗ και μιας από τις μεγαλύτερες που έγιναν στην Ελλάδα, αλλά και επειδή αποτελεί το έναυσμα για μια νέα ενεργειακή κατεύθυνση με επίκεντρο την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον άνθρωπο.

Επιτρέψτε μου να πω, πως σε προσωπικό επίπεδο είναι μια ιδιαίτερη μέρα και για μένα καθώς έχοντας αφιερώσει την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στο χώρο της ενέργειας, σήμερα, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή της επιχείρησης, αυτή την πολύ σημαντική επένδυση.

Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα των εργαζομένων και των στελεχών της ΔΕΗ.

Είμαι πραγματικά υπερήφανος για όλους όσους εργάστηκαν ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.

Όλοι μαζί – οι άνθρωποι της επιχείρησης, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία μας - αλλά και με πείσμα απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε για πολλά χρόνια – σήμερα βλέπουμε να γίνεται ένα τεράστιο βήμα μπροστά.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά.

Επίσης, ευχαριστώ ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία της χώρας που συνέβαλλε αποφασιστικά και στηρίζει ουσιαστικά αυτό το εθνικής σημασίας ενεργειακό έργο.

Σήμερα, παρευρίσκονται μαζί μας προσκεκλημένοι όχι μόνο από την ενεργειακή καρδιά της χώρας μας, τη Δυτική Μακεδονία αλλά και από όλη τη Ελλάδα, για να σηματοδοτήσουμε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο.

Μια ενεργειακή επανεκκίνηση αν θέλετε, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση του εθνικού μας καυσίμου, τον λιγνίτη, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, εξασφαλίζοντας:

• την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας
• την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους
• τη βιώσιμη ανάπτυξη
και
• την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος

Για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Αποτελεί την επιβεβαίωση του γεγονότος πως ο λιγνίτης για πολλές δεκαετίες συνεχίζει να είναι το ενεργειακό μας καύσιμο – που από τα έγκατα της Δυτικής Μακεδονίας τροφοδοτεί όλη τη χώρα και της επιτρέπει να βλέπει το ενεργειακό της μέλλον με αισιοδοξία.

Για τους κατοίκους της περιοχής, η νέα ΜονάδαV – μαζί με πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργεί νέες, καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες – επιτρέποντας τους να ζουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Λιγνίτης και Περιβάλλον δεν είναι απαραίτητα όροι αντικρουόμενοι.

Η νέα Μονάδα V, με την λειτουργία της αλλά και τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις θα αποδείξει πως ένα σωστό ενεργειακό μίγμα με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες μπορούν μαζί να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.

Με την Πτολεμαΐδα V, την απόσυρση παλαιών – μη αποδοτικών και ρυπογόνων μονάδων, αλλά και την σταδιακή αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται με σύνεση και σεβασμό τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.

Η ΔΕΗ μαζί με την ανάδοχο εταιρεία, καλούνται να δημιουργήσουν την πλέον σύγχρονη και αποδοτική λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που θα ενσωματώνει τις πιο καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

Η Μονάδα V, θα παράγει 660MW ηλεκτρικής ενέργειας και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και 140MW για τηλεθέρμανση, που θα είναι διαθέσιμη για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση και ζεστό νερό και το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με παλαιές ρυπογόνες και αντιοικονομικές μονάδες.

Σχεδιάσαμε τη μονάδα αυτή με σκοπό να παράγει περισσότερο ενέργεια με λιγότερο λιγνίτη αλλά και ακόμα λιγότερους ρύπους.

Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς η νέα Μονάδα V:
• Μειώνει την κατανάλωση λιγνίτη κατά 40%,
• Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%,
• Μειώνει κατά 60% τις εκπομπές ρύπων
και
• Μειώνει κατά 90% τις εκπομπές σωματιδίων.

Ο συνδυασμός της μονάδας αυτής μαζί τις άλλες μας επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικές μονάδες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργώντας ένα ισορροπημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ΜονάδαV μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά και τη μεγαλύτερη κατ΄αξία επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΔΕΗ, αλλά αποτελεί συνέχεια των επενδύσεων μας ύψους 3 € δις που υλοποιήσαμε κατά τα τελευταία 3 χρόνια.

Μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα, ήδη:

• Ολοκληρώνουμε τις νέες υπερσύγχρονες Μονάδες Φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.
• Τετραπλασιάσαμε το χαρτοφυλάκιό μας σε ΑΠΕ.
• Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο που έχει κατασκευασθεί εδώ και πολλά χρόνια.
• Υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών έργων.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος ΔΕΗ υλοποιεί κάθε χρόνο ένα σημαντικότατο πρόγραμμα επενδύσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μας.

Στον τομέα των ΑΠΕ προτεραιότητα μας είναι η ανάπτυξη όλων των μορφών τους, με στόχο την καθοριστική αύξηση του μεριδίου στην αγορά ΑΠΕ τα επόμενα έτη, δίνοντας ειδική έμφαση στη δημιουργία νέων Αιολικών Πάρκων, στην ανάπτυξη μεγάλων Φωτοβολταϊκών, στην έναρξη εκμετάλλευσης των σημαντικών πεδίων γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, στην υλοποίηση υβριδικών έργων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και στην ανάπτυξη της βιομάζας.

Η αναπτυξιακή πορεία και επενδυτικές επιλογές της ΔΕΗ, συνδυάζονται με μία στρατηγική στήριξης της απασχόλησης, μέσα από την εξειδίκευση στην εργασία και την στήριξη νέων και καινοτόμων περιβαλλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινωνίες και τους νέους ανθρώπους.

Τώρα περισσότερο από ποτέ η ΔΕΗ προσφέρει μια νέα προοπτική ανάπτυξης, η οποία θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα και μέσο - μακροπρόθεσμα οφέλη για τηνπατρίδα μας.

Στον τομέα της ενέργειας – οι προοπτικές αυτές σχετίζονται άμεσα με νέες θέσεις εργασίας,ευκαιρίες για ανάπτυξη και λειτουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, φυσικά, τη βελτίωση του περιβάλλοντος που ζούμε, ακριβώς δηλαδή ότι θα επιφέρει η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας V.

Κυρίες και Κύριοι:

Τα τελευταία χρόνια – δεν περιοριστήκαμε στις επενδύσεις 3 δις € που προανέφερα. Στην προσπάθεια μας για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, υλοποιήσαμε και μια σειρά από σημαντικές ενέργειες παρέχοντας παράλληλα και ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο, όπως:
• πολύ σημαντική μείωση του κόστους μας – πιστεύουμε τη μεγαλύτερη που έγινε από οποιονδήποτε άλλο φορέα στην Ελλάδα,
• επιτυχημένη απόσχιση των Δικτύων – άσκηση δυσκολότατη, με πολύ θετικά αποτελέσματα,
• στεκόμαστε κοντά στους πελάτες μας που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη κρίση, παρέχοντας πάνω από 400.000 διευκολύνσεις κατά το 2011 και περισσότερες από 700.000 κατά το 2012.
Με τις ενέργειες μας αυτές, αλλά και άλλες πολιτικές μας, συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορέσει, στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες που διανύουμε, να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αξιότιμοι καλεσμένοι,

Στη ΔΕΗ συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πορεία.

Με τον λιγνίτη
Τον άνεμο
Τη δύναμη του νερού
Με τον Ήλιο

Μέσα από τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών μας, το επενδυτικό μας πρόγραμμα αλλά και το τεράστιο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, η ΔΕΗ συνεχίζει να στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία παρέχοντας στη χώρα εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης και ενέργεια για κάθε άνθρωπο.

Σας ευχαριστώ

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας email phone


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017

E-bill & E-pay


Κατεβάστε την εφαρμογή της ΔΕΗ


X

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο dei.gr .

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.