Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Ομιλία κ. Τ. Αθανασόπουλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. στη Πτολεμαΐδα

Ομιλία κ. Τ. Αθανασόπουλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. στη Πτολεμαΐδα


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το κείμενο της ομιλίας του κ. Τάκη Αθανασόπουλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., στη συνάντηση με τον Γ.Γ.Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Νομάρχες και Βουλευτές των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας, στις 03.06.07 και ώρα 20:00 σε ξενοδοχείο της Πτολεμαΐδας.


Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριοι Νομάρχες,

Κύριοι Βουλευτές,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας που βρίσκονται σήμερα κοντά μας προκειμένου αφενός να γνωρίσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα ανώτατα στελέχη της Εταιρείας και αφετέρου να τους ενημερώσουμε τόσο για την πορεία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού όσο και για θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Τοπικές Κοινωνίες.
Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Επιχείρησης το πρωί της Τρίτης, ξεφεύγει από τα όρια μιας τυπικής διαδικασίας, σηματοδοτώντας την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. για τα μεγάλα θέματα της Επιχείρησής μας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και για τη βελτίωση της συνεργασίας μας με την τοπική κοινωνία.
Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω ότι οι προσπάθειές μας αυτές γίνονται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένες οικονομικές δυσκολίες, αλλά και σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα.
Ήδη έχει δρομολογηθεί μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, ενώ έχω ήδη ανακοινώσει ότι θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο τον προσεχή Οκτώβριο.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη προσδιοριστεί πέντε θέματα υψίστης προτεραιότητας, τα οποία παρακολουθώ πολύ στενά.

Αυτά τα πέντε θέματα είναι:

 • Στρατηγική ρυθμιστικού πλαισίου
 • Έλεγχος Δαπανών
 • Στρατηγική Παραγωγής
 • Νέες Πηγές Εσόδων
 • Εταιρική Κουλτούρα

  Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και η βελτίωση των οικονομικών μας επιδόσεων αποτελεί τον ύψιστο στρατηγικό μας στόχο.

  Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να προχωρήσουμε σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πελάτες μας, διασφαλίζοντας έτσι ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει στη θέση που πραγματικά της αξίζει: Αυτή, του αδιαμφισβήτητου ηγέτη της αγοράς.

  Με την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η ΔΕΗ έχει ιδιαίτερους και πολύ ισχυρούς δεσμούς. Χάρη στη συστηματική και έντονη λιγνιτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή για την ενεργειακή αξιοποίηση του εκτεταμένου κοιτάσματος της λιγνιτοφόρου λεκάνης Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, η ΔΕΗ έκανε πραγματικότητα το μεγάλο όραμα του εξηλεκτρισμού της χώρας μας.

  Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι:
 • Η ΔΕΗ στην περιοχή απασχολεί συνολικά περίπου 8.500 άτομα, τακτικό και έκτακτο προσωπικό.
 • Για μισθοδοσία και άλλες δαπάνες καταβάλλει περισσότερα από 800 εκ. € ετησίως, πέραν των νέων επενδύσεων εκσυγχρονισμού του παραγωγικού δυναμικού της.
 • Η ΔΕΗ συνεισφέρει κάθε χρόνο στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας περίπου 18 εκ. € ως τοπικό πόρο ανάπτυξης.
 • Με τα πρωτοποριακά έργα τηλεθέρμανσης που λειτουργούν στην Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Αμύνταιο, η ΔΕΗ συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση πόρων για τους κατοίκους της περιοχής, λόγω διακοπής της λειτουργίας των ρυπογόνων καυστήρων πετρελαίου και των λοιπών συστημάτων κεντρικής θέρμανσης.

  Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού συνεχίζει να αξιοποιεί το μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της χώρας, που στην τελευταία πενταετία καλύπτει το 57% των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

  Ωστόσο, στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η λιγνιτική δραστηριότητα τίθεται αντιμέτωπη με ορισμένα κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις.

  Οι συντελούμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα επιβάλλουν τη διαμόρφωση μιας καινούργιας επιχειρηματικής στρατηγικής, προκειμένου ο λιγνίτης να διατηρήσει τη σημερινή θέση του στην ηλεκτροπαραγωγή.

  Παράλληλα με τις δραστηριότητες των ορυχείων αναπτύσσονται και αυτές των Σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

  Όπως γνωρίζετε, στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας η ΔΕΗ Α.Ε έχει εγκατεστημένους επτά Σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, έξι λιγνιτικούς και έναν υδροηλεκτρικό, με 21 Μονάδες Παραγωγής και συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.803 MW .

  Οι επτά αυτοί Σταθμοί Παραγωγής αντιπροσωπεύουν το 53,6% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ στο Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από τους συνολικά 11 Θερμικούς και 24 Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς που είναι διάσπαρτοι στην Επικράτεια.


  Πολλαπλά είναι τα οφέλη που απορρέουν και από άλλες δραστηριότητες όπως:
 • Η κατασκευή αρδευτικών δικτύων, με άντληση νερού από τη λίμνη Πολυφύτου, στους Δήμους Βελβεντού και Σερβίων, για την άρδευση συνολικά 38.000 στρεμμάτων με συνολική κατανάλωση περίπου 24.000.000 κυβ. μέτρων νερού ετησίως. Η δυνατότητα αρδεύσεων προβλέπεται να αυξηθεί μετά την ολοκλήρωση, μέσα στο 2007, της κατασκευής ενός νέου αγωγού μεταφοράς νερού από τη λίμνη του Πολυφύτου.
 • Η παραχώρηση παραλίμνιας έκτασης που ήταν εγκατεστημένος ο παλαιός Οικισμός του Προσωπικού του ΥΗΣ Πολυφύτου, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.
 • Η παραχώρηση τμήματος της λίμνης Πολυφύτου στον Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης για ανάπτυξη ναυταθλητικών δραστηριοτήτων.
 • Η χρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων των ΑΗΣ, τα οποία, αφού υποστούν κατάλληλη επεξεργασία στα Συστήματα κατεργασίας αποβλήτων των Σταθμών, αξιοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες, για αρδεύσεις, ιδιαίτερα στις αγροτικές εκτάσεις της περιοχής ΣΑΡΗΓΚΙΟΛ.

  Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά των Σταθμών Παραγωγής στην τοπική κοινωνία από τη διάθεση υλικών και εξοπλισμού για την παροχή υπηρεσιών:
 • Σε πολλούς φορείς όπως Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία, Εκκλησίες, Μοναστήρια, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Στρατιωτικές και Δημόσιες Υπηρεσίες έχουν χορηγηθεί υλικά και εξοπλισμός και έχουν διατεθεί μηχανήματα για εκτέλεση διαφόρων έργων.
 • Έχουν κατασκευαστεί για τους ίδιους φορείς, κτίρια, γήπεδα, παιδικές χαρές, περιφράξεις, υπόστεγα, έπιπλα, ηλεκτροφωτισμοί.
 • Έχουν πραγματοποιηθεί βαφές και διάφορες οικοδομικές εργασίες σε πολλά σχολεία και Κοινοτικά καταστήματα.

  Όπου όμως υπάρχει ανάπτυξη, συνήθως εμφανίζονται και επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις από την ύπαρξη των Σταθμών εντοπίζονται κυρίως στο περιβάλλον.

  Οι Σταθμοί Παραγωγής, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, είναι όλοι τους εξοπλισμένοι με σύγχρονης τεχνολογίας ηλεκτροστατικά φίλτρα καθώς και με συστήματα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων και βιολογικού καθαρισμού ανθρώπινων λυμάτων.

  Τόσο οι αέριες εκπομπές, όσο και τα υγρά απόβλητα από πλευράς ρύπανσης υπολείπονται σημαντικά των ανώτατων ορίων που προβλέπονται από τους Περιβαλλοντικούς Όρους Λειτουργίας των Σταθμών Παραγωγής.

  Οι μοναδικές εκπομπές οι οποίες απασχολούν τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους κατοίκους της περιοχής είναι τα αιωρούμενα σωματίδια.

  Προκειμένου η Επιχείρηση να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές αυτές, παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της τεχνολογίας και προβαίνει συνεχώς σε αντικαταστάσεις ή αναβαθμίσεις του εξοπλισμού των ηλεκτροστατικών φίλτρων (Η/Φ).

  Από το 1987 μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί τα Η/Φ όλων των Μονάδων των ΑΗΣ. ΛΙΠΤΟΛ, ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, ΑΗΣ Καρδιάς και των μονάδων Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.

  Είναι σήμερα σε εξέλιξη το έργο της προσθήκης νέων Η/Φ στις μονάδες ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με συνολικό προϋπολογισμό 130 εκατ. €.

  Εκτός όμως από την αντικατάσταση των Η/Φ στις μονάδες του Λεκανοπεδίου, η ΔΕΗ Α.Ε έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει τα παρακάτω έργα τα οποία βελτιώνουν το βαθμό απόδοσης των μονάδων και συντελούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος:
 • Αναβάθμιση των ατμοστροβίλων των μονάδων ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Καρδιάς.
 • Αναβάθμιση και απομάκρυνση του αμιάντου σε επτά Πύργους Ψύξης των μονάδων IV Πτολεμαϊδας, ΙΙΙ και IV ΑΗΣ Καρδιάς, Ι και ΙΙ ΑΗΣ Αμυνταίου και Ι και ΙΙ ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.

  Επίσης, σε εξέλιξη είναι και άλλα έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος, όπως:
 • Αναβάθμιση και απομάκρυνση αμιάντου στους Πύργους Ψύξης των Μονάδων ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με προϋπολογισμό 3 εκατ. € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το έτος 2008.
 • Αναβάθμιση Πύργων Ψύξεως Μονάδων Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Καρδιάς και απομάκρυνση του αμιάντου με προϋπολογισμό 2 εκατ. € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2007.
 • Αναβάθμιση ατμοστροβίλων Μονάδων ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με προϋπολογισμό 43 εκατ. € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2008.

  Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι έχει απομακρυνθεί από όλες τις Μονάδες Παραγωγής του Λεκανοπεδίου ο εξοπλισμός που περιείχε κλοφέν.

  Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η ΔΕΗ Α.Ε λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Η Επιχείρηση συνεργάζεται ήδη στενά με το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και Φορείς της Δυτικής Μακεδονίας για θέματα περιβάλλοντος, καύσης βιομαζικών καυσίμων και αξιοποίησης ιπτάμενης τέφρας.

  Ήδη ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου έχει αποκτήσει Πιστοποιητικό Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001, ενώ έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένες Εταιρείες η ανάπτυξη και εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001 και στους άλλους ΑΗΣ της Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την απόκτηση ανάλογου Πιστοποιητικού στις αρχές του 2008.

  Παράλληλα η Επιχείρηση μελετά, σε συνεργασία με τις κατασκευάστριες Εταιρείες, τη βελτίωση της απόδοσης των ηλεκτροστατικών φίλτρων λόγω της αλλαγής της σύστασης του λιγνίτη που παρατηρείται τελευταία, ιδιαίτερα στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας

  Εκτός από τα παραπάνω, που σχετίζονται με τη βελτίωση του περιβάλλοντος, στη Δυτική Μακεδονία είναι σε εξέλιξη και τα παρακάτω έργα:
 • Κατασκευή Υδροηλεκτρικού Έργου Ιλαρίωνα, ισχύος 157,3 ΜW με προϋπολογισμό 220 εκατ. € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το έτος 2010.
 • Κατασκευή Φράγματος Παπαδιάς - Ύδρευση ΑΗΣ Μελίτης, προϋπολογισμού 55 εκατ. € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2008.
 • Κατασκευή νέου αγωγού υδροδότησης των ΑΗΣ Δυτ. Μακεδονίας από τη λίμνη Πολυφύτου με προϋπολογισμό 24 εκατ. € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2007.
 • Επαύξηση ισχύος τηλεθέρμανσης Κοζάνης κατά 70 θερμικά MW από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2007.
 • Προώθηση της ενίσχυσης του συστήματος τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας από τις μονάδες III και IV του ΑΗΣ Καρδιάς καθώς και της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας από τον ΑΗΣ Μελίτης.

  Στο πλαίσιο του Νόμου 3175/03 για την ανανέωση και αντικατάσταση του δυναμικού παλαιών μονάδων της, συνολικής ισχύος 1.600 ΜW, η ΔΕΗ έχει ήδη εντάξει στο σχεδιασμό της, την εγκατάσταση μιας νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Μακεδονία που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έτος 2013.

  Στα πλαίσια αυτά, ζητήματα όπως αυτά της αύξησης των θέσεων εργασίας - σε μια περίοδο δυσκολιών και έντονων διαρθρωτικών προβλημάτων - χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για την αντιμετώπισή τους.

  Με το διαγωνισμό προσλήψεων που είναι σε εξέλιξη προβλέπεται η πρόσληψη 516 ατόμων στο Νομό Κοζάνης και άλλων 131 ατόμων στο Νομό Φλώρινας.

  Η ΔΕΗ είναι πάντοτε πρόθυμη να εξετάσει με τις τοπικές Αρχές οποιοδήποτε θέμα κοινού ενδιαφέροντος που αφορά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στην ευημερία των πολιτών. Γιατί η πορεία της ταυτίζεται με αυτήν των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται.

  Στους βασικούς άξονες της καινούργιας επιχειρηματικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνονται θέματα όπως:
 • Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των Μονάδων της ΔΕΗ.
 • Η κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού στις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης.
 • Η αλλαγή νοοτροπίας διοικούντων και εργαζομένων και η συνειδητοποίηση των παραμέτρων της ανταγωνιστικής αγοράς.
 • Η ένταση της προσπάθειας για προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. (Ήδη αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απόκτηση ISO περιβάλλοντος για τα ορυχεία).

  Είμαι πεπεισμένος ότι με την υλοποίηση των στόχων αυτών για τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα για τους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας της περιοχής.

  Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

  Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επιτελεί ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό έργο στην περιοχή.
  Με πλήρη την αίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τον ρόλο μου ως επικεφαλής αυτής της μεγάλης και ιστορικής εταιρίας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο κύριος στόχος όλων μας δεν είναι άλλος παρά η συνέχιση της σημαντικής συνεισφοράς της μεγάλης αυτής εταιρίας στην Οικονομική Ανάπτυξη και την Κοινωνική Ευημερία της χώρας μας.

  Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

  Αθήνα, 4 Ιουνίου 2007                                                                                 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας email phone


Έρευνα Ανάλυσης Ουσιωδών Θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ

E-bill & E-pay

Nέα Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των αποεπενδυόμενων επιχειρήσεων Μελίτης ή/και Μεγαλόπολης


Κατεβάστε την εφαρμογή της ΔΕΗ


X

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο dei.gr .

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.